Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuszki z brzoskwiniami

Racuszki z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Racuszki z brzoskwiniami"

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 3 duże brzoskwinie świeże lub 6 połówek w syropie
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • listki mięty lub melisy do dekoracji. Ewentualnie: szczypta proszku do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie sparz wrzącą wodą i zdejmij z nich skórkę. Następnie przekrój każdą na pół, wyjmij pestkę i pokrój w grube plasterki. Brzoskwinie z puszki osącz z zalewy i pokrój w plasterki.

  2. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i przemieszaj. Następnie dolej mleko i wbij całe jajko. Wszystkie wymieszaj mikserem lub trzepaczką na jednolite, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj odrobinę mąki. Jeśli zaś okaże się za gęste, dolej trochę mleka. Nie dodawaj do ciasta brzoskwiń!

  3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, a gdy tłuszcz będzie już gorący, ułóż na patelni plasterki brzoskwiń. Na każdy z nich wylej niewielką ilość ciasta, aby każdy plasterek brzoskwini został przykryty ciastem. Racuszki smaż z obu stron na złoty kolor. Pamiętaj, że tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo placki się przypalą z zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Placki ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  4. Racuszki podawaj jeszcze ciepłe, posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami świeżej mięty lub melisy.

  5. 30 minut Porcja: 240 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń