Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuszki z owocami"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 206
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3296
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 206
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 37
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3296
Składniki
Jedno jajko wbij do miski. Roztrzep widelcem. Wsyp przesianą mąkę. Wlej maślankę (ewentualnie jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko). Dodaj szczyptę soli do smaku oraz proszek do pieczenia.
Przygotowane utrzyj starannie za pomocą miksera ustawionego na najwyższe obroty. Gładkie ciasto odstaw na 30 minut, aby lekko zgęstniało. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
W międzyczasie przygotuj owoce do naleśników. Przebierz, opłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do osączenia maliny (jagody, porzeczki lub inne drobne owoce, które najbardziej lubisz). Po osączeniu usuń ewentualne szypułki.
Na patelni rozgrzej łyżeczkę oleju. Partiami smaż puszyste racuchy. Co pewien czas dolewaj olej. Placuszki osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Racuchy układaj na talerzykach, posypuj cukrem pudrem i przekładaj owocami (możesz je lekko rozetrzeć, by puściły sok). Od razu podawaj.Źródło: Świat kobiety