Do góry

Dania główne Przepis na:

Rigatoni z bobem

Rigatoni z bobem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 853

Dodano:

Odsłon: 1967

Danie jest bardzo proste, zrobicie je w pół godziny i z powodzeniem możecie wziąć do pracy lub odgrzać wieczorem. Polecam.

Składniki

  • 200 g makaronu Rigatoni
  • 200 g bobu (u mnie mrożony)
  • 5 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 150 g jogurtu naturalnego (Gęsty Bakoma)
  • świeże liście melisy
  • płatki suszonej papryczki chilli
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rigatoni z bobem

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję al'dente w posolonej wodzie, odcedzam. Bób zalewam wrzątkiem i odcedzam. Suszone pomidory kroję w mniejsze kawałki. Na patelnię wlewam olej z zalewy pomidorowej. Na gorący dodaję bób (UWAGA: jeśli nie odsączycie dokładnie, może pryskać) oraz suszone pomidory. Przesmażam razem minutkę. W 1/4 szklanki zimnej wody mieszam skrobię i wlewam ją do bobu. Doprowadzam do wrzenia. Do jogurtu dodaję odrobinę powstałego sosu, mieszam. Do bobu dodaję makaron, podduszam razem 5 minut cały czas mieszając. Ściągam z ognia i dodaję jogurt. Całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Na talerzu obsypuję drobno pokrojoną melisą cytrynową (po potarciu listków w palcach ma śliczny cytrynowy zapach) oraz pokrojoną papryczką chilli (1 cm kawałek)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń