Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje risotto jesienne jest z leśnymi grzybami i dynią, a nazywa się „jesienne”, bo po raz pierwszy ugotowałam je jesienią. I od tego czasu przygotowałam je jeszcze kilkukrotnie, bo to jest pyszne i bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Każdy chyba o tym wie, że dynie jada się nie tylko jesienią, ale także i zimą, ponieważ dobrze się przechowują. Więc można śmiało korzystać z własnych zbiorów albo kupić dynię w sklepie. Grzybki zaś mogą być świeżo zebrane, mrożone albo konserwowane w słoikach w lekkiej solance, bo smakują podobnie jak świeże. W rezultacie przygotowanie jesiennego risotta nawet w zimie jest łatwe i naprawdę warto to zrobić!
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 627
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 29
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2011
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 177
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 627
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 29
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2011
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 177
Składniki
W dużym rondlu (użyłam niskiego garnka stalowego z grubym dnem) rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulę. Ma być podsmażona na biało, ale nie powinna się zrumienić.
W innym rondlu podgrzej bulion. Ja użyłam prostego wywaru z obierek selera i cebuli, z których przygotowałam poprzedniego dnia doskonałe syropy na kaszel. Ten wywar był bardzo aromatyczny za sprawą użytych warzyw, ale tak naprawdę można użyć dowolnego bulionu. Z obierek, z domowej pasty bulionowej, a i delikatny rosół drobiowy lub jarzynowy też sprawdzi się doskonale. Utrzymuj bulion w stanie lekkiego wrzenia. Na drugim palniku, rzecz jasna.
Do rondla z cebulką dodaj pokrojone grzyby i podsmażaj dalej do chwili, aż wyparuje nadmiar soku z grzybów. Pamiętaj, że tu mrożonych grzybów nie trzeba rozmrażać przed wrzuceniem do rondla.
Po odparowaniu wilgoci dorzuć do rondla wypłukany ryż. Podsmażaj przez parę minut, ale pilnuj, aby składniki się nie przypaliły.
Teraz dodaj białe wino i gotuj tak długo, aż cały płyn zniknie (wchłonie się i częściowo odparuje).
Dodaj następnie chochlę gorącego wywaru jarzynowego i gotuj,
aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
Wówczas dodaj kolejną chochlę wywaru i gotuj aż do wchłonięcia płynu. I tak dodawaj kolejne porcje, aż prawie wyczerpie się cały wywar.
Po dodaniu ostatniej chochli płynu dorzuć do rondla startą dynię,
a następnie gotuj risotto, aż trochę zgęstnieje.
Wyłącz palnik i dodaj świeże masło, a następnie mieszaj przez chwilę, żeby masło się rozpuściło i wchłonęło w jesienne risotto.
Na koniec dodaj tarty ser, wymieszaj i pozwól potrawie odpocząć. Bo tak to już jest we włoskiej tradycji, że to biesiadnicy czekają na risotto, a nie odwrotnie.
Gotowe risotto nie powinno być zbyt płynne, bo to nie jest zupa. Ale i zbyt zwarte, twarde też być nie może! Trzeba uzyskać odpowiedni balans, a kto choć raz jadł dobre risotto, ten wie, jaką powinno mieć konsystencję, aby była miła dla oka i podniebienia.
Po przełożeniu na talerze posyp risotto posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj. Dobrze smakuje z lampką białego wina i zieloną sałatą, a dodatkowy tarty parmezan podaj w osobnej miseczce. Niech każdy posypie sobie risotto na talerzu według własnego upodobania.
Smacznego!