Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Risotto jesienne
  • Dania główne
  • Przepis na

Risotto jesienne

20.01.2025 Odsłon: 237
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Moje risotto jesienne jest z leśnymi grzybami i dynią, a nazywa się „jesienne”, bo po raz pierwszy ugotowałam je jesienią. I od tego czasu przygotowałam je jeszcze kilkukrotnie, bo to jest pyszne i bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Każdy chyba o tym wie, że dynie jada się nie tylko jesienią, ale także i zimą, ponieważ dobrze się przechowują. Więc można śmiało korzystać z własnych zbiorów albo kupić dynię w sklepie. Grzybki zaś mogą być świeżo zebrane, mrożone albo konserwowane w słoikach w lekkiej solance, bo smakują podobnie jak świeże. W rezultacie przygotowanie jesiennego risotta nawet w zimie jest łatwe i naprawdę warto to zrobić!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5022

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4454

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4838

do 30 min 30 min
15
baba
baba
Desery

ciasto z owocami

Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 14207

do 30 min 30 min
35
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3288

do 30 min 30 min
9
baba
baba
Przekąski

ciasteczka owsiane

Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Jajka
  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 1124

do 30 min 30 min
5
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5022

do 30 min 30 min
39
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Śniadania Śniadanie/kolacja - sałatka zamiast kanapek

Jestem miłośniczką sałatek. Oto dowód, że z produktów przeznaczonych na kana...

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Kolendra
  • Kanapki
  • Chleby
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4454

do 15 min 15 min
10
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Puchate racuchy z jabłkiem

Przekąski Puchate racuchy z jabłkiem

Polecam. Jak u babci.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4838

do 30 min 30 min
15
baba
baba
Desery

ciasto z owocami

Desery ciasto z owocami

ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 14207

do 30 min 30 min
35
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3288

do 30 min 30 min
9
baba
baba
Przekąski

ciasteczka owsiane

Przekąski ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Jajka
  • Płatki
  • Ciastka

Odsłon: 1124

do 30 min 30 min
5
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Risotto jesienne
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • 300 g ryżu arborio
  • około 1,2 l gorącego bulionu jarzynowego, ale na wszelki wypadek lepiej przygotować nieco więcej
  • 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • duża cebula, posiekana drobno
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, koźlarze, maślaki) – około 200 g świeżych, mrożonych lub konserwowanych w lekkiej solance
  • około 500 g dyni (waga po obraniu), startej na dużych oczkach tarki
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki świeżego masła
  • duża garść tartego sera typu parmezan albo grana padano
  • posiekana natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
1

W dużym rondlu (użyłam niskiego garnka stalowego z grubym dnem) rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulę. Ma być podsmażona na biało, ale nie powinna się zrumienić.

2

W innym rondlu podgrzej bulion. Ja użyłam prostego wywaru z obierek selera i cebuli, z których przygotowałam poprzedniego dnia doskonałe syropy na kaszel. Ten wywar był bardzo aromatyczny za sprawą użytych warzyw, ale tak naprawdę można użyć dowolnego bulionu. Z obierek, z domowej pasty bulionowej, a i delikatny rosół drobiowy lub jarzynowy też sprawdzi się doskonale. Utrzymuj bulion w stanie lekkiego wrzenia. Na drugim palniku, rzecz jasna.

3

Do rondla z cebulką dodaj pokrojone grzyby i podsmażaj dalej do chwili, aż wyparuje nadmiar soku z grzybów. Pamiętaj, że tu mrożonych grzybów nie trzeba rozmrażać przed wrzuceniem do rondla.

4

Po odparowaniu wilgoci dorzuć do rondla wypłukany ryż. Podsmażaj przez parę minut, ale pilnuj, aby składniki się nie przypaliły.

5

Teraz dodaj białe wino i gotuj tak długo, aż cały płyn zniknie (wchłonie się i częściowo odparuje).

6

Dodaj następnie chochlę gorącego wywaru jarzynowego i gotuj,

7

aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.

8

Wówczas dodaj kolejną chochlę wywaru i gotuj aż do wchłonięcia płynu. I tak dodawaj kolejne porcje, aż prawie wyczerpie się cały wywar.

9

Po dodaniu ostatniej chochli płynu dorzuć do rondla startą dynię,

10

a następnie gotuj risotto, aż trochę zgęstnieje.

11

Wyłącz palnik i dodaj świeże masło, a następnie mieszaj przez chwilę, żeby masło się rozpuściło i wchłonęło w jesienne risotto.

12

Na koniec dodaj tarty ser, wymieszaj i pozwól potrawie odpocząć. Bo tak to już jest we włoskiej tradycji, że to biesiadnicy czekają na risotto, a nie odwrotnie.

13

Gotowe risotto nie powinno być zbyt płynne, bo to nie jest zupa. Ale i zbyt zwarte, twarde też być nie może! Trzeba uzyskać odpowiedni balans, a kto choć raz jadł dobre risotto, ten wie, jaką powinno mieć konsystencję, aby była miła dla oka i podniebienia.

14

Po przełożeniu na talerze posyp risotto posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj. Dobrze smakuje z lampką białego wina i zieloną sałatą, a dodatkowy tarty parmezan podaj w osobnej miseczce. Niech każdy posypie sobie risotto na talerzu według własnego upodobania.

15

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki