Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Risotto jesienne
  • Dania główne
  • Przepis na

Risotto jesienne

20.01.2025 Odsłon: 231
5.0 (2 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie

Moje risotto jesienne jest z leśnymi grzybami i dynią, a nazywa się „jesienne”, bo po raz pierwszy ugotowałam je jesienią. I od tego czasu przygotowałam je jeszcze kilkukrotnie, bo to jest pyszne i bardzo łatwe do przyrządzenia danie. Każdy chyba o tym wie, że dynie jada się nie tylko jesienią, ale także i zimą, ponieważ dobrze się przechowują. Więc można śmiało korzystać z własnych zbiorów albo kupić dynię w sklepie. Grzybki zaś mogą być świeżo zebrane, mrożone albo konserwowane w słoikach w lekkiej solance, bo smakują podobnie jak świeże. W rezultacie przygotowanie jesiennego risotta nawet w zimie jest łatwe i naprawdę warto to zrobić!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ania_gutfut
ania_gutfut
Przetwory

Konfitura z czereśni

Przetwory Konfitura z czereśni

To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...

  • Owoce
  • Dżemy

Odsłon: 17409

> 60 min >60 min
17
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 7635

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1104

do 30 min 30 min
10
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z masą piankową

Ciasta Ciasto z masą piankową

Ciasto z masą piankową z białej czekolady i śmietanki to przysmak dla wszystk...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 8043

> 60 min >60 min
12
smaker
smaker
Przekąski

Smalczyk wiosenny

Przekąski Smalczyk wiosenny

Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...

  • Polska
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6309

do 30 min 30 min
5
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 588

do 15 min 15 min
6
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ania_gutfut
ania_gutfut
Przetwory

Konfitura z czereśni

Przetwory Konfitura z czereśni

To lato jest wyjątkowo owocne i tak sobie pomyślałam, że konfitura z czereśni...

  • Owoce
  • Dżemy

Odsłon: 17409

> 60 min >60 min
17
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka bałtycka

Sałatki Sałatka bałtycka

Sałatka bałtycka to lekkie i pożywne danie, które sprawdzi się zarówno na śni...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 7635

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1104

do 30 min 30 min
10
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto z masą piankową

Ciasta Ciasto z masą piankową

Ciasto z masą piankową z białej czekolady i śmietanki to przysmak dla wszystk...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 8043

> 60 min >60 min
12
smaker
smaker
Przekąski

Smalczyk wiosenny

Przekąski Smalczyk wiosenny

Smalczyk wiosenny, z dużą ilością koperku i czosnku, to wyborne smarowidło do...

  • Polska
  • Warzywa
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 6309

do 30 min 30 min
5
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 588

do 15 min 15 min
6
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Risotto jesienne
Autor:
hajduczek-naturalnie
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • 300 g ryżu arborio
  • około 1,2 l gorącego bulionu jarzynowego, ale na wszelki wypadek lepiej przygotować nieco więcej
  • 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • duża cebula, posiekana drobno
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki, koźlarze, maślaki) – około 200 g świeżych, mrożonych lub konserwowanych w lekkiej solance
  • około 500 g dyni (waga po obraniu), startej na dużych oczkach tarki
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 łyżki świeżego masła
  • duża garść tartego sera typu parmezan albo grana padano
  • posiekana natka pietruszki do podania
Sposób przygotowania:
1

W dużym rondlu (użyłam niskiego garnka stalowego z grubym dnem) rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej posiekaną cebulę. Ma być podsmażona na biało, ale nie powinna się zrumienić.

2

W innym rondlu podgrzej bulion. Ja użyłam prostego wywaru z obierek selera i cebuli, z których przygotowałam poprzedniego dnia doskonałe syropy na kaszel. Ten wywar był bardzo aromatyczny za sprawą użytych warzyw, ale tak naprawdę można użyć dowolnego bulionu. Z obierek, z domowej pasty bulionowej, a i delikatny rosół drobiowy lub jarzynowy też sprawdzi się doskonale. Utrzymuj bulion w stanie lekkiego wrzenia. Na drugim palniku, rzecz jasna.

3

Do rondla z cebulką dodaj pokrojone grzyby i podsmażaj dalej do chwili, aż wyparuje nadmiar soku z grzybów. Pamiętaj, że tu mrożonych grzybów nie trzeba rozmrażać przed wrzuceniem do rondla.

4

Po odparowaniu wilgoci dorzuć do rondla wypłukany ryż. Podsmażaj przez parę minut, ale pilnuj, aby składniki się nie przypaliły.

5

Teraz dodaj białe wino i gotuj tak długo, aż cały płyn zniknie (wchłonie się i częściowo odparuje).

6

Dodaj następnie chochlę gorącego wywaru jarzynowego i gotuj,

7

aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.

8

Wówczas dodaj kolejną chochlę wywaru i gotuj aż do wchłonięcia płynu. I tak dodawaj kolejne porcje, aż prawie wyczerpie się cały wywar.

9

Po dodaniu ostatniej chochli płynu dorzuć do rondla startą dynię,

10

a następnie gotuj risotto, aż trochę zgęstnieje.

11

Wyłącz palnik i dodaj świeże masło, a następnie mieszaj przez chwilę, żeby masło się rozpuściło i wchłonęło w jesienne risotto.

12

Na koniec dodaj tarty ser, wymieszaj i pozwól potrawie odpocząć. Bo tak to już jest we włoskiej tradycji, że to biesiadnicy czekają na risotto, a nie odwrotnie.

13

Gotowe risotto nie powinno być zbyt płynne, bo to nie jest zupa. Ale i zbyt zwarte, twarde też być nie może! Trzeba uzyskać odpowiedni balans, a kto choć raz jadł dobre risotto, ten wie, jaką powinno mieć konsystencję, aby była miła dla oka i podniebienia.

14

Po przełożeniu na talerze posyp risotto posiekaną natką pietruszki i od razu podawaj. Dobrze smakuje z lampką białego wina i zieloną sałatą, a dodatkowy tarty parmezan podaj w osobnej miseczce. Niech każdy posypie sobie risotto na talerzu według własnego upodobania.

15

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki