Do góry

Dania główne Przepis na:

risotto milanese

risotto milanese

Autor:

Przepisów i artykułów: 281 Ocena: 2298

Dodano:

Odsłon: 1065

Włoski klasyk, risotto z szafranem i parmezanem. Gęste, kremowe i pyszne.

Składniki

  • ryż arborio - 2 kubki
  • cebula - 1 szt
  • masło - 8 łyżek
  • białe wytrawne wino - pół kubka
  • bulion warzywny - około 6 kubków
  • tarty parmezan - 1 kubek
  • szafran- pół łyżki
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
risotto milanese

Przygotowanie

  1. W sporym garnku rozgrzać 2 łyżki masła ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć około 5 minut.

  2. Do smażącej się cebuli wrzucić ryż, smażyć razem 2-3 minuty, wlać wino i 2 kubki bulionu, dodać szafran. Gotować, często mieszając, do momentu aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Dolać kolejny kubek bulionu. Kontynuować gotowanie, mieszając i dolewając bulion.

  3. Gdy ryż jest gotowy wsypać parmezan, dodać pozostałe masło, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać (ewentualnie dolać więcej bulionu, gdyby risotto było za gęste).

  4. Serwować od razu po ugotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń