Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski klasyk, risotto z szafranem i parmezanem. Gęste, kremowe i pyszne.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1761
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8316
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 729
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253117
Polecam.
Odsłon: 1410
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1761
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8316
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 729
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253117
Polecam.
Odsłon: 1410
Składniki
W sporym garnku rozgrzać 2 łyżki masła ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć około 5 minut.
Do smażącej się cebuli wrzucić ryż, smażyć razem 2-3 minuty, wlać wino i 2 kubki bulionu, dodać szafran. Gotować, często mieszając, do momentu aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Dolać kolejny kubek bulionu. Kontynuować gotowanie, mieszając i dolewając bulion.
Gdy ryż jest gotowy wsypać parmezan, dodać pozostałe masło, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać (ewentualnie dolać więcej bulionu, gdyby risotto było za gęste).
Serwować od razu po ugotowaniu.