Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski klasyk, risotto z szafranem i parmezanem. Gęste, kremowe i pyszne.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1591
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 973
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1591
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 973
Składniki
W sporym garnku rozgrzać 2 łyżki masła ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć około 5 minut.
Do smażącej się cebuli wrzucić ryż, smażyć razem 2-3 minuty, wlać wino i 2 kubki bulionu, dodać szafran. Gotować, często mieszając, do momentu aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Dolać kolejny kubek bulionu. Kontynuować gotowanie, mieszając i dolewając bulion.
Gdy ryż jest gotowy wsypać parmezan, dodać pozostałe masło, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać (ewentualnie dolać więcej bulionu, gdyby risotto było za gęste).
Serwować od razu po ugotowaniu.