Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski klasyk, risotto z szafranem i parmezanem. Gęste, kremowe i pyszne.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 276
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 281
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 49
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 57
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 276
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 281
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 49
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 57
Składniki
W sporym garnku rozgrzać 2 łyżki masła ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć około 5 minut.
Do smażącej się cebuli wrzucić ryż, smażyć razem 2-3 minuty, wlać wino i 2 kubki bulionu, dodać szafran. Gotować, często mieszając, do momentu aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Dolać kolejny kubek bulionu. Kontynuować gotowanie, mieszając i dolewając bulion.
Gdy ryż jest gotowy wsypać parmezan, dodać pozostałe masło, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać (ewentualnie dolać więcej bulionu, gdyby risotto było za gęste).
Serwować od razu po ugotowaniu.