Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski klasyk, risotto z szafranem i parmezanem. Gęste, kremowe i pyszne.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10463
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336790
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4411
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423960
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10463
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336790
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4411
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423960
Składniki
W sporym garnku rozgrzać 2 łyżki masła ,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć około 5 minut.
Do smażącej się cebuli wrzucić ryż, smażyć razem 2-3 minuty, wlać wino i 2 kubki bulionu, dodać szafran. Gotować, często mieszając, do momentu aż ryż wchłonie prawie cały płyn. Dolać kolejny kubek bulionu. Kontynuować gotowanie, mieszając i dolewając bulion.
Gdy ryż jest gotowy wsypać parmezan, dodać pozostałe masło, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać (ewentualnie dolać więcej bulionu, gdyby risotto było za gęste).
Serwować od razu po ugotowaniu.