Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze, ale to zawsze mamy ochotę na risotto, a jesienią risotto z grzybami leśnymi jest wprost obowiązkowe! Trzeba mieć do niego świeże leśne grzyby – maślaki, podgrzybki, koźlarze lub rozmaite borowiki, a także ryż arborio lub carnaroli, wywar grzybowo-jarzynowy i parę niezbędnych przypraw. I już, to wszystko, co jest potrzebne, aby ugotować przepyszne grzybowe risotto!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1461
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1461
Składniki
Zaraz po powrocie z lasu przygotuj grzyby, np. maślaki do risotta. W tym celu musisz je oczyścić z leśnych paprochów i umyć w razie potrzeby, a następnie pokroić w plasterki i zgrabne kawałki.
Na maśle klarowanym podduś do miękkości posiekaną cebulę, a następnie dodaj pokrojone grzyby i podgrzewaj.
Na początku grzyby wypuszczą sporo płynów, ale to jest normalne,
więc smaż, mieszając, przez dłuższy czas.
Smaż maślaki lub podgrzybki do momentu, aż odparuje cała woda, a grzyby zaczną się rumienić i porządnie podsmażać. W tej chwili możesz od razu dodać je do risotta albo przełożyć do pojemniczka, a później schować do lodówki. Ja chowam do lodówki, bo wszystkie czynności związane ze smażeniem grzybów robię późnym wieczorem, a kto by chciał jeść risotto nocą?
W garnku zagotuj bulion jarzynowo-grzybowy. U mnie to była mieszanka przygotowanego niedawno bulionu z obierek oraz wywaru od gotowania maślaków do solenia. Pozostaw go w garnku na najmniejszym ogniu, aby cały czas był gorący.
Cebulę poszatkuj w drobną kosteczkę. Oliwę rozgrzej w dużym rondlu, a następnie uduś na niej cebulę (ok. 4-5 minut), nie dopuszczając do zrumienienia.
W międzyczasie obierz marchew i zetrzyj na małych oczkach tarki. Dodaj do podsmażonej cebuli i duś przez 2-3 minuty.
Do rondla dodaj ryż, ja użyłam arborio. Podsmażaj przez parę minut, ale pilnuj, aby składniki się nie przypaliły.
Teraz dorzuć podsmażone wcześniej grzyby, a następnie wymieszaj wszystko.
Dodaj następnie chochlę gorącego wywaru jarzynowo-grzybowego i gotuj, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
Wówczas dodaj kolejną chochlę wywaru
i gotuj aż do wchłonięcia płynu.
I tak dodawaj kolejne porcje,
aż wyczerpie się cały wywar jarzynowo-grzybowy.
Teraz dodaj białe wino i gotuj tak długo, aż cały płyn zniknie (wchłonie się i częściowo odparuje).
Dodaj świeże, surowe masło, a następnie wymieszaj aż do rozpuszczenia i wyłącz palnik.
Pod koniec dopraw jeszcze potrawę pieprzem i solą, a następnie dodaj tarty parmezan lub inny podobny ser. Wymieszaj dokładnie potrawę i przykryj garnek – risotto z grzybami, podobnie jak każde risotto, musi odpocząć 2-3 minuty przed podaniem na stół.
Gotowe risotto podaj posypane natką pietruszki, bo tak najlepiej wygląda. Jesienią smakuje świetnie, ponieważ mamy do dyspozycji świeże grzyby prosto z lasu, ale z mrożonymi lub konserwowanymi grzybami też powinno być bardzo smaczne. U nas risotto z grzybami pojawiło się na stole dopiero w porze kolacji i to zapewne widać na zdjęciach, ale było pyszne, więc bardzo polecam. Smacznego!