Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Risotto ze szpinakiem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1164
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 165
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1164
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 165
Składniki
Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Osusz, oderwij ogonki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Bulion podgrzej. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smaż.
Wsyp ryż (nie gotuj go wcześniej), dodaj kurkumę, wymieszaj. Smaż ok. 2 min, nie przestając mieszać, aż ryż się zeszkli. Następnie wlej wino, gotuj tak długo, aż cały płyn wyparuje.
Wlej 1 szklankę bulionu i gotuj risotto na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodaj kolejną porcję bulionu (1 szklanka) oraz szpinak, delikatnie wymieszaj.
Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj ostatnią porcję bulionu i gotuj risotto do czasu, aż ryż będzie miękki ale środek pozostanie odrobinę twardawy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj resztę masła. Risotto przełóż na talerze, każdą porcję posyp startym serem.
Pod koniec gotowania spróbuj potrawę. Gdyby była za słona (może się tak stać gdy używasz rosołu z kostki), zamiast ostatniej porcji bulionu wlej ciepłą wodę.
60 minut Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie