Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Risotto ze szpinakiem"
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4118
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34252
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1834
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113674
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4118
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34252
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1834
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113674
Składniki
Szpinak dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Osusz, oderwij ogonki i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Bulion podgrzej. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i jeszcze chwilę smaż.
Wsyp ryż (nie gotuj go wcześniej), dodaj kurkumę, wymieszaj. Smaż ok. 2 min, nie przestając mieszać, aż ryż się zeszkli. Następnie wlej wino, gotuj tak długo, aż cały płyn wyparuje.
Wlej 1 szklankę bulionu i gotuj risotto na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Dodaj kolejną porcję bulionu (1 szklanka) oraz szpinak, delikatnie wymieszaj.
Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj ostatnią porcję bulionu i gotuj risotto do czasu, aż ryż będzie miękki ale środek pozostanie odrobinę twardawy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, dodaj resztę masła. Risotto przełóż na talerze, każdą porcję posyp startym serem.
Pod koniec gotowania spróbuj potrawę. Gdyby była za słona (może się tak stać gdy używasz rosołu z kostki), zamiast ostatniej porcji bulionu wlej ciepłą wodę.
60 minut Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie