Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada indycza z pieczarkami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 241
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 241
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 446
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 472
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij głęboko wzdłuż, ale nie przecinaj do końca, aby mięso dało się rozłożyć jak książka. Następnie przykryj folią spożywczą i delikatnie rozbij drewnianym tłuczkiem, formując prostokątny płat. Oprósz solą, pieprzem oraz mieloną papryką, zwiń w rulon, włóż do lodówki na 2-3 godziny.
Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i pokrój w plasterki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni roztop masło. Wrzuć cebulę, zeszklij, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pieczarki, smaż tak długo, aż odparuje z nich cały płyn.
Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz rozsmaruj na płacie mięsa. Następnie zroluj go i obwiąż bawełnianą nicią lub sznurkiem.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem, ułóż w nim roladę. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Wstaw mięso, piecz ok. 15 min. Następnie zmniejsz temp. do 180°C i piecz jeszcze około 30 minut. Przed krojeniem upieczone mięso odstaw na 10 minut, by „odpoczęło”. Podawaj na ciepło lub zimno.Źródło: Świat i Ludzie