Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada schabowa z jabłkami"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 412
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 412
Składniki
ok. 100 minut
Schab oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić go wzdłuż, ostrożnie, nie rozcinając do końca, tak, żeby uzyskać jeden duży płat mięsa. Rozpłaszczyć go na desce, lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć solą i pieprzem.
Jabłka na farsz umyć, obrać, pokroić w kosteczkę. Bułkę pokrajać bardzo drobno. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Przełożyć do miski z resztą składników farszu, przyprawić, wymieszać. Nadzienie rozłożyć równomiernie na mięsie.
Mięso zwinąć w roladę. Związać nicią, włożyć do brytfanki, wlać sok jabłkowy wymieszany ze śmietaną. Piec 30 min w temp. 200 st. C., odwrócić, podlać sosem, przykryć i piec jeszcze ok. 1 godz. w temp. 180 st. C., podlewając sosem.Źródło: Twoje Imperium