Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada wołowa po śląsku"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3301
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
ok. 2 godziny
Mięso pokroić w niezbyt grube plastry. Każdy rozbić tłuczkiem, posmarować musztardą, posypać pokrojoną cebulą, rozłożyć plaster boczku i kawałek ogórka, oprószyć pieprzem. Zwinąć w rulon, związać nitką lub spiąć wykałaczkami.
Wołowe rolady obsmażyć na złoto na oliwie, podlać wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i sól, dusić pod przykryciem aż do miękkości (ok. 1,5 godziny). Rolady podawać posypane ziołami, z koreczkami z ogórków i śląskimi kluskami.
Ciasto na kluski zagnieść z przepuszczonych przez praskę (lub zmiksowanych) ziemniaków, mąki ziemniaczanej (1/4 ilości masy ziemniaczanej) i dwóch jajek. Formować kulki z dziurką w środku. Gotować w osolonym wrzątku 5 minut od wypłynięcia.Źródło: Twoje Imperium