Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z mielonego"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 81
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3319
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 81
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3319
Składniki
Mielone mięso wieprzowe przełóż do głębszej miski. Obierz cebulę, pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Razem z cebulą dodaj do mielonego mięsa.
Do masy wbij jedno jajko, wsyp bułkę tartą. Dodaj vegetę oraz po łyżeczce soli oraz słodkiej mielonej papryki. Całość dobrze wymieszaj (masa ma być podobna do masy na kotlety mielone). Nie dosypuj więcej bułki tartej, żeby rolada po upieczeniu nie była zbyt twarda).
Pozostałe jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie, ostudź i obierz. Na stole rozłóż płat folii aluminiowej, delikatnie posmaruj ją olejem. Wyłóż na nią masę mięsną, formując prostokąt.
Na mięsie porozkładaj, jedno pod drugim, ugotowane jajka. Zwiń, formując roladę. Obłóż ją pokrojonym w cienkie plasterki boczkiem. Ich zwisające końce podwiń pod spód rolady.
Całość (razem ze znajdującą się pod spo dem folią) przełóż do prostokątnej formy (np. 30x40 cm). Przykryj kolejnym kawałkiem folii. Ponakłuwaj ją, by para mogła się wydostać. Piecz 40 min w 180 st. Zdejmij folię. Zapiekaj do zrumienienia boczku.
Aneta Pastusiak Perc</strong>Źródło: Świat kobiety