Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcesz przygotować uroczysty obiad, możesz sięgnąć do tego przepisu. Rolady wołowe składają się z cienko pokrojonej i zawijanej wołowiny, nadzianej cebulą, kiszonymi ogórkami, musztardą i boczkiem. Podawane z pysznym sosem na bazie czerwonego wina świetnie pasują do śląskich klusek, kopytek czy kaszy gryczanej.
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2055
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9651
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3324
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6758
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2055
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9651
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3324
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6758
Składniki
Obierz cebulę i posiekaj w piórka. Ogórki kiszone pokrój w słupki. Marchewki obierz i pokrój w plasterki, drobno posiekaj pora. Odłóż warzywa na bok.
Wołowinę umyj i potnij na ok. 8 plastrów, a następnie lekko rozbij tłuczkiem do mięsa. Oprósz solą i pieprzem z obydwu stron, po czym każdy posmaruj musztardą, rozłóż na nim plasterki boczku, fragment ogórka i cebulkę. Mocno zwijaj mięso w rolady i zabezpiecz przed rozwinięciem nitką lub wykałaczką.
W dużej, głębokiej patelni rozgrzej 1-2 łyżki tłuszczu i obsmaż wszystkie rolady. Gdy wszystkie strony się zarumienią, zdejmij mięso z patelni. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj na patelnię marchewkę i por. Smaż je przez około 5 minut, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i cukier. Zamieszaj, po czym wlej na patelnię 100 ml wina i poczekaj, aż się zredukuje. Po tym czasie wylej resztę wina, a gdy sos zgęstnieje, wlej na patelnię bulion. Przykryj patelnię pokrywką i duś rolady na średnim ogniu około 60-70 minut.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij rolady z patelni, przelej sos przez sito. Teraz czas na zagęszczenie sosu. Możesz to zrobić na dwa sposoby – zmiksować połowę ugotowanych warzyw i dodać do sou lub zagęścić go 1-2 łyżkami mąki (pszenna, ziemniaczana lub kukurydziana).
Rolady serwuj na talerze, polej przygotowanym sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Pamiętaj, aby przed zjedzeniem wyjąć wykałaczki lub rozciąć nitki, którym było zwinięte mięso.