Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rożki napełnione twarogiem"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 174
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 174
Składniki
Twaróg śmietankowy zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Natkę opłucz i osusz, strzepując wodę z gałązek. Poodrywaj listki i je posiekaj. Drobno posiekaj także połowę orzechów włoskich.
2. Do twarożku dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, natkę, posiekane orzechy, łyżeczkę musztardy i łyżeczkę miodu. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj na jednolitą masę.
Twarożkiem posmaruj plastry wędliny i zwiń je w rożki. Włóż na ok. 10 min do lodówki.
Roszponkę opłucz na durszlaku pod strumieniem zimnej wody, następnie osusz listki na papierowym ręczniku. Rozłóż je na półmisku. Na nich ułóż schłodzone rożki. Posyp pozostałymi orzechami włoskimi (możesz zostawić całe połówki albo grubo je posiekać).
Do małego słoiczka wlej ocet balsamiczny, dodaj pozostały miód, oliwę i musztardę. Przypraw solą i pieprzem mielonym. Słoiczek zakręć i energicznie nim potrząsaj, aż powstanie gęsty sos. Polej nim rożki i roszponkę tuż przed podaniem.Źródło: Tina