Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rumsztyki były bardzo popularnym daniem w czasach PRL-u. W barach i restauracjach najczęściej serwowano kultowe schabowe, bryzole i właśnie rumsztyki. Podczas, gdy bryzol robiono z mielonej wieprzowiny lub mielonego mięsa wieprzowo -wołowego rumsztyki były robione wyłącznie z mielonej wołowiny i to grubo mielonej lub siekanej. Tak jak bryzole zatopione były w dużej ilości rumianej cebulki, ale nie dodawało się do nich pieczarek. Nie dodawało się do nich również jajek i bułki jak do zwykłych kotletów mielonych, no i bryzole panierowało się w mące, nie w bułce tartej a rumsztyki smażono bez panierki. Jest jeszcze jedna różnica między rumsztykiem a bryzolem. Bryzol to cienki i płaski kotlet. Rumsztyk jest nieco grubszy i pulchny. Nasze babcie i mamy rzadko robiły rumsztyki, ponieważ wołowina była bardzo droga, nie na przeciętną kieszeń, ale kiedy już je usmażyły to długo pamiętało się taki obiadek.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 187
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 227
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 155
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 121
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1959
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 187
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 227
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 155
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 121
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1959
Składniki
Mięso siekamy nożem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa używając do mielenia sitka o grubych oczkach. Przyprawiamy je solą, pieprzem i dodajemy zimną wodę. Wyrabiamy dobrze.
Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy na rumiano rumsztyki i zdejmujemy z patelni, odkładamy na bok.
Na tłuszcz ze smażenia rumsztyków kładziemy cebulę, solimy ją i smażymy na rumiano. Do wysmażonej cebuli kładziemy z powrotem kotlety, podlewamy całość wrzątkiem i octem balsamicznym. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy rumsztyki z cebulą kilka minut, aż napuchną i przejdą aromatem cebuli.
Rumsztyki gotowe!