Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku z brzoskwiniami

Ryba po grecku z brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1108

Dodano:

Odsłon: 10746

Już niedługo najbardziej wyczekiwane świata w roku. W moim domu nie wyobrażamy sobie ich bez ryby po grecku. Tym razem jednak, postanowiłem zrobić ją nieco inaczej :)

Składniki

  • 1,5 kg filetu z mintaja
  • 1 pęczek włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka - razem powinno być ok. 600-650 g)
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 duże cebule
  • 1 duża puszka brzoskwiń (ok. 500 g owoców po odsączeniu)
  • 1 szklanka wody
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 duża łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2 jajka
  • mąka do panierki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę i por pokroić w piórka, marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a brzoskwinie po odsączeniu pokroić w dużą kostkę.

    Cebulę zeszklić na głębokiej patelni lub w rondelku na odrobinie oleju, a następnie dolać szklankę wody i dodać pozostałe warzywa oprócz brzoskwiń i dusić pod przykryciem ok. 10 minut na najmniejszym ogniu.

    Po tym czasie wlać sok pomidorowy, dodać brzoskwinie i przyprawy i dusić kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.

  2. Filety dobrze odsączyć z wody (zwłaszcza jeśli kupiliśmy mrożone i je odmrażaliśmy), namoczyć w jajku i obtoczyć w mące, a następnie usmażyć na oleju.

    Na dno naczynia wlać 1/3 wcześniej przygotowanej zalewy i wyłożyć połowę usmażonej rybki, znowu 1/3 zalewy, połowa rybki i reszta zalewy.

  3. Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Stare powiedzenie mówi, że rybka lubi pływać i ja się tego trzymam, więc zalewy jest w moim wykonaniu zawsze dużo, bo lubię ją sobie czasami podjeść z samym chlebem bez rybki :-) Jeśli ktoś woli więcej ryby niż zalewy, to wystarczy dać mniej soku pomidorowego, nie zmieniając ilości pozostałych składników.

    Jeśli ktoś lubi bardziej pomidorowo, to do zalewy opcjonalnie można dodać koncentratu pomidorowego, ale nie za wiele (do dwóch łyżeczek), bo może zrobić się gorzka.

    Życzę smacznego i zapraszam na mój profil w serwisie smaker.pl po więcej przepisów :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anonymous.270181 22 grudnia 2016 Jaka jest różnica między przepisem na rybę po grecku,a rybą po grecku taka jak miedzy koniem , a koniakiem

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń