Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już niedługo najbardziej wyczekiwane świata w roku. W moim domu nie wyobrażamy sobie ich bez ryby po grecku. Tym razem jednak, postanowiłem zrobić ją nieco inaczej :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5481
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 979
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11931
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1406
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5481
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 979
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11931
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1406
Składniki
Cebulę i por pokroić w piórka, marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a brzoskwinie po odsączeniu pokroić w dużą kostkę. Cebulę zeszklić na głębokiej patelni lub w rondelku na odrobinie oleju, a następnie dolać szklankę wody i dodać pozostałe warzywa oprócz brzoskwiń i dusić pod przykryciem ok. 10 minut na najmniejszym ogniu. Po tym czasie wlać sok pomidorowy, dodać brzoskwinie i przyprawy i dusić kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając.
Filety dobrze odsączyć z wody (zwłaszcza jeśli kupiliśmy mrożone i je odmrażaliśmy), namoczyć w jajku i obtoczyć w mące, a następnie usmażyć na oleju. Na dno naczynia wlać 1/3 wcześniej przygotowanej zalewy i wyłożyć połowę usmażonej rybki, znowu 1/3 zalewy, połowa rybki i reszta zalewy.
Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-) Stare powiedzenie mówi, że rybka lubi pływać i ja się tego trzymam, więc zalewy jest w moim wykonaniu zawsze dużo, bo lubię ją sobie czasami podjeść z samym chlebem bez rybki :-) Jeśli ktoś woli więcej ryby niż zalewy, to wystarczy dać mniej soku pomidorowego, nie zmieniając ilości pozostałych składników. Jeśli ktoś lubi bardziej pomidorowo, to do zalewy opcjonalnie można dodać koncentratu pomidorowego, ale nie za wiele (do dwóch łyżeczek), bo może zrobić się gorzka. Życzę smacznego i zapraszam na mój profil w serwisie smaker.pl po więcej przepisów :-)