Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ryba w łuskach ziemniaczanych"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22639
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 126
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 345
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 265
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22639
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 126
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 345
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 265
Składniki
30 min • Porcja 400 kcal • Przepis na 2 porcje
Filety oprószam z obu stron pieprzem, solą. Ziemniaki obieram i kroję lub ścieram na tarce na bardzo cienkie plastry. Jajko rozkłócam, doprawiając vegetą.
Filety obtaczam w mące. Plastry ziemniaków moczę w jajku i nakładam na jedną stronę ryby tworząc „łuskę”.
Na mocno rozgrzany olej kładę rybę stroną z łuską ziemniaczaną. Robię to samo szybko z drugą stroną. Rybę smażę na złoty kolor z obu stron.
Jeśli filet jest gruby, dopiekam go w piekarniku przez 6 min w 180°C.
<strong>Ewa Moczulska z Zambrowa</strong>
PORADY
NASZEJ EKSPERTKI
Ziemniaki można też zetrzeć jak na placki i w takim ziemniaczanym cieście opiec rybę.Źródło: Kobieta i życie