Do góry

Dania główne Przepis na:

Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 932 Ocena: 17575

Dodano:

Odsłon: 222

Kuchnia Polska. Pieczarkami zastąpiłem borowiki, których już nie mam. Sprawdziły się idealnie.

Składniki

  • 500 g filetów sandacza
  • 100 g masła
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 400 g pieczarek ( lub borowików )
  • 500 g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • olej
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Przygotowanie

  1. Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem, przestudziłem.
    Obrałem ziemniaki, pokroiłem w talarki.
    Rozgrzałem na patelni olej. Zrumieniłem na nim filety. Odłożyłem je, trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem. Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem śmietanowo-grzybowym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń