Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sardynki w liściach winogron"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1810
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 88
Składniki
Przygotuj sałatkę. Pokrój w kostkę obrane ze skórki i wypestkowane pomidory, cebulę i papryki. Przełóż warzywa do miski, dodaj natkę. Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj oliwę, sok z cytryny i dobrze wymieszaj. Wstaw do lodówki.
Zrób sos do ryb. Wymieszaj w misce oliwę, oregano i sok z cytryny, przypraw solą i pieprzem. Częścią sosu skrop sardynki.
Zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru. Umyte liście winogron włóż do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osusz i ostudź. Sardynki zawiń w liście i polej resztą sosu.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C i ustaw funkcję grillowania (lub przygotuj grill ogrodowy). Ułóż ryby na natłuszczonej blasze i grilluj po 5 minut z każdej strony lub do czasu, aż liście zaczną czernieć.
Podawaj natychmiast po upieczeniu, z sałatką paprykowo-pomidorową.
Jeśli lubisz świeżą kolendrę, posyp nią danie już na talerzu.Źródło: Olivia