Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Schab pieczony po florencku"
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 82
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Jedliście kiedyś surowe ogórki na ciepło? Ja pierwszy raz i przyznam, że na p...
Odsłon: 82
Składniki
Rozmaryn opłukać, osuszyć, odłożyć nieco do dekoracji. Od pozostałych gałązek oderwać igiełki i drobno je posiekać. Czosnek obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
Skórkę otartą z cytryny wsypać do miseczki i wymieszać z z pokrojonym czosnkiem, goździkami, ziarenkami kopru oraz ze szczyptą soli i pieprzu.
Schab opłukać, wytrzeć do sucha. Natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw i ułożyć w brytfance. Cebule obrać, pokroić na ósemki i obłożyć nimi mięso. Podlać winem i 200 ml bulionu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 90 minut.
Cukinię pokroić na cienkie, podłużne plasterki (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw). Pomidorki koktajlowe umyć, wytrzeć do sucha. Włożyć do brytfanki 10 minut przed końcem pieczenia.
Makaron tagliatelle ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Plasterki cukinii dodać do makaronu 3 minuty przed końcem gotowania.
Gotową pieczeń i pomidory wyjąć z formy. Sos z pieczenia przecedzić, wymieszać z resztą bulionu, zagęścić zasmażką i zagotować, ewentualnie doprawić. Schab polać sosem.Źródło: Życie na gorąco