Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony z boczkiem i cebulą

Schab pieczony z boczkiem i cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 453

Dodano:

Odsłon: 14134

Jest to pieczeń ze schabu bardzo dobra i soczysta głównie na obiad i elegancko wyglądająca.

Składniki

  • 1,5 kg. schabu
  • 8 plastrów boczku surowego
  • 1 duża cebula
  • marynata:
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka wegwty
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Schab pieczony z boczkiem i cebulą

Przygotowanie

  1. Schab dobrze wymyć i wysuszyć. Następnie nacinamy mięso jak na kotlety o grubości 1,5-2 cm. lecz nie do końca. Od spodu zostawiam 2 cm. nie przeciętego mięsa. Przyrządzamy marynatę z podanych składników i nacieramy schab bardzo dokładnie ze wszystkich stron. Wkładamy do miseczki ,przykrywamy i do lodówki na 24 godz.Następnego dnia wyciągamy schab i w miejsca rozcięte wkładamy boczek i pokrojoną w plastry cebulę.Szykujemy naczynie żaroodporne i na dno wlewamy troszkę oleju i wkładamy mięso. Następnie wlewamy trochę wody i przykrywamy pokrywką.Tak przygotowany schab wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godz. 200 C. Co jakiś czas polewamy mięso sosem który nam się robi w naczyniu podczas pieczenia.Kiedy schab jest już miękki to zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy jeszcze troszkę aby ładnie nam się zarumienił.I jest gotowy. Ja podałem z ziemniaczkami z piekarnika i ćwikłą.SMACZNEGO.....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewulka55 18 lutego 2016 wygląda bardzo smacznie - ja robiłam w taki sposób schab z jabłkami - w nacięcia wkładałam kawałki jabłek, a przy pieczeniu podlałam sokiem jabłkowym ;-)) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń