Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w cieście francuskim z borówką i pieczarkami

Schab w cieście francuskim z borówką i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 230

Dodano:

Odsłon: 15136

Alternatywa dla zwykłych schabowych.

Składniki

  • 5 kotletów schabowych
  • 12 pieczarek
  • olej
  • Cebula biała
  • ulubiona konfitura
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • mrożone ciasto francuskie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab w cieście francuskim z borówką i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Najpierw myjemy mięso, nacieramy dokładnie z dwóch stron czosnkiem, solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki na jakieś 2 godziny.

  2. Międzyczasie przygotowujemy nasz farsz. Cebulkę i pieczarki kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, aż będzie szklista, następnie dodajemy pieczarki i smażymy aż odparuje woda z pieczarek.
    Gdy to już nastąpi dodajemy 3-4 czubate łyżeczki naszej ulubionej konfitury, w moim przypadku jest to konfitura z borówek. Całość jeszcze chwilkę smażymy, mieszając ze sobą. Przekładamy do miseczki i zostawiamy do wystygnięcia.

  3. Po upływie dwóch godzin, mięso obsmażamy z dwóch stron, a następnie przekładamy do miski, najlepiej na ręcznik papierowy, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu i ostygnięcia.

  4. Rozwijamy nasze ciasto francuskie i układamy na nim nasze kotlety, może być w taki sposób, może wam będzie lepiej jakoś inaczej. (tak naprawdę schab może być w całości, ale ja akurat miałam kotlety).

  5. Gdy już mamy mięsko, nakładamy na nim naszą "konfiturę" z borówek, pieczarek i cebulki.

  6. zawijamy brzegi naszego ciasta i po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem, żeby się ładnie zarumieniło.

  7. Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C, i pieczemy schab przez około 5 minut.
    Ja najbardziej lubię z pieczywem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń