Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab z morelami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Masło utrzeć z solą czosnkową i rozmarynem. Mocno schłodzić. Mięso opłukać, włożyć na 2 minuty do posolonego wrzątku. Wyjąć i długim, szerokim nożem wyciąć w mięsie kieszeń. Napełniać ją na przemian suszonymi morelami i kawałkiem ziołowego masła (można sobie pomóc, upychając trzonkiem drewnianej łyżki). Otwór spiąć wykałaczką lub zszyć. Schab oprószyć solą oraz połową porcji kminku i mielonej papryki.
Ułożyć w żaroodpornej formie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. Piec ok. 90 minut (co 20 minut podlewać mięso połową szklanki gorącej wody). Na 10 minut przed końcem pieczenia wyjąć mięso i posmarować je podgrzaną konfiturą wymieszaną z resztą kminku i papryki. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika, dopiec.
Morele z puszki zmiksować. Pozostałe suszone morele pokroić w paseczki. Wywar z pieczeni przecedzić. Dodać koniak oraz zmiksowane i pokrojone morele. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru. Po odkrojeniu 2-3 plastrów pieczeń ułożyć na półmisku. Polać sosem morelowym. Podawać z mieszanką ryżu dzikiego i basmati
Czas przygotowania: około 130 minutŹródło: Życie na gorąco