Do góry

Dania główne Przepis na:

Schabowe po Cygańsku

Schabowe po Cygańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 148

Dodano:

Odsłon: 5186

Pyszne danie ,które często przygotowuje na różne spotkania okolicznościowe.

Składniki

  • Pierś z kurczaka około 1,5 kg ale może być mniej troche
  • Puszka ananasa
  • Cebula biała 8 sztuk średnich
  • Papryka czerwona 4 duże
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz, sól, vegeta
  • Sos słodko-kwaśny 1 duży
  • Bułka tarta
  • jajka 2-3
  • mąka zwykła
  • mały koncentrat pomidorowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schabowe po Cygańsku

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka myjemy i robimy z nich tradycyjne kotlety schabowe : rozbijamy doprawiamy maczamy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy jak zawsze. Gdy podsmażymy wszystkie kotlety kroimy je w mniejsze kwadraty/ kostkę. Odstawiamy do przestudzenia.

  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy ją na oleju. Następnie myjemy paprykę i kroimy ją w paski lub kosteczkę i dodajemy do cebuli i smażymy dalej. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ananasa wraz z sokiem z puszki. Doprawiamy vegetą, szczyptą soli i pieprzem i wszystko razem mieszamy.Dodać duży słoik sosu słodko-kwaśnego i wszystko jeszcze raz wymieszać, dodać koncenrat i gotować wszystko 10 minut.

  3. Przekładać warstwowo najlepiej w naczynie żaroodporne ( brytfankę) po kolei : pierwsza warstwa schabowych pokrojonych w kostkę, druga warstwa sos kolejna mięso i następnie sos. I tak wyłożone danie zostawiamy do ostygnięcia a następnie wstawiamy w chłodne miejsce na cała noc aby wszystko przeszło. Na drugi dzień wstawiamy do piekarnika i odgrzewamy. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń