Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schabowe z kością przyrządzamy zdecydowanie za rzadko, a szkoda. Obecność kości pełni ważną funkcję, ponieważ zapobiega utracie wilgoci z mięsa, dzięki czemu schabowy zyskuje na soczystości i smaku. Dzięki marynacie z mleka i cebuli oraz mieszance przypraw mięso staje się kruche i bardzo aromatyczne, a chrupiąca panierka stanowi fantastyczny kontrast. Kotlety podawaj z tłuczonymi ziemniakami lub puree z kalafiora i świeżymi warzywami. Najlepsze są schabowe podawane wprost z patelni zaraz po usmażeniu.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 16591
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 110
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 240
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 274
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 16591
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 110
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 240
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 274
Składniki
Osusz i oczyść kotlety schabowe, natrzyj solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Włóż do miski z mlekiem oraz obraną i posiekaną cebulą, po czym wstaw do lodówki na godzinę.
Do miseczki wbij jajka i roztrzep z musztardą. Do dwóch pozostałych miseczek wsyp mąkę i bułkę tartą. Wyjmij kotlety z lodówki. Każdy z nich obtaczaj w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż schabowe z obydwu stron na złoty kolor.
Kotlety prosto z patelni przełóż na talerz i serwuj z ulubionymi dodatkami. Kotlety na zimno (po dokrojeniu kości) użyj do kanapek albo pokrój w paski i dorzuć do sałaty ze świeżych warzyw.