Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone w parówce i mizeria z ogórków to najsmaczniejszy obiad po ciężkiej i szarej zimie. Nic tak nie poprawia humoru jak pachnące nowalijki na talerzu. Proponujemy w związku z tym prosty obiad przyrządzony w pół godziny!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 966
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2853
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1707
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14643
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 966
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2853
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 956
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1707
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14643
Składniki
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień. Dodajemy do nich płaską łyżkę soli oraz odcięte łodyżki koperku związane nicią. Gotujemy je do miękkości
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wkładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką masła. Posypujemy ziemniaki koperkiem, mieszamy całość. Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy je po przykryciem na 5 minut.
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do miski i lekko solimy. Mają puścić sok, który następnie oddzielamy od ogórków. Do odsączonych ogórków dodajemy śmietanę, 1/2 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, szczyptę pieprzu i 2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy wszystko i mizeria do obiadu gotowa.
Parówki przecinamy wzdłuż na pół, ale nie do końca. Wywlekamy je na zewnątrz i spinamy wykałaczką, wychodzi nam serduszko. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, układamy parówki i wbijamy do nich po jednym jajku. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy do ścięcia białka.
Gotowy obiad wykładamy na talerze!