Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone w parówce i mizeria z ogórków to najsmaczniejszy obiad po ciężkiej i szarej zimie. Nic tak nie poprawia humoru jak pachnące nowalijki na talerzu. Proponujemy w związku z tym prosty obiad przyrządzony w pół godziny!
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 193
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 892
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 193
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 108
Polecam.
Odsłon: 892
Składniki
Ziemniaki dokładnie szorujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień. Dodajemy do nich płaską łyżkę soli oraz odcięte łodyżki koperku związane nicią. Gotujemy je do miękkości
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wkładamy na patelnię z rozgrzaną łyżką masła. Posypujemy ziemniaki koperkiem, mieszamy całość. Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy je po przykryciem na 5 minut.
Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, przekładamy do miski i lekko solimy. Mają puścić sok, który następnie oddzielamy od ogórków. Do odsączonych ogórków dodajemy śmietanę, 1/2 łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, szczyptę pieprzu i 2 łyżki soku z cytryny. Mieszamy wszystko i mizeria do obiadu gotowa.
Parówki przecinamy wzdłuż na pół, ale nie do końca. Wywlekamy je na zewnątrz i spinamy wykałaczką, wychodzi nam serduszko. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, układamy parówki i wbijamy do nich po jednym jajku. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy do ścięcia białka.
Gotowy obiad wykładamy na talerze!