Do góry

Dania główne Przepis na:

Śląskie zrazy zawijane

Śląskie zrazy zawijane

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Śląskie zrazy zawijane"

Składniki

  • 6 plastrów wołowiny zrazowej
  • 6 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 3 średnie ogórki kwaszone
  • 1 cebula
  • 6 łyżek musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy) ew. sarepskiej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 kostka mięsna
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ogórki pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w pół- plasterki. Plastry wołowiny opłukać, osuszyć, ułożyć na deseczce i dobrze rozbić. Mięso oprószyć solą oraz pieprzem. Każdy plaster posmarować musztardą. Przykryć plasterkiem boczku, położyć porcję ogórków oraz cebuli. Potem zwinąć, spiąć wykałaczkami, ew. jeszcze raz posolić. Zrazy zrumienić na 2 łyżkach masła. Przełożyć do garnka.

  2. Kostkę rozpuścić w szklance ciepłej wody. Połowę wlać do mięsa. Dusić do miękkości. Następnie zrazy wyjąć z garnka. Sos z duszenia wymieszać z resztą rozpuszczonej Kostki Mięsnej Winiary. Całość zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Ponownie zagotować. Dodać łyżkę masła. Zrazy ponownie włożyć do sosu. Mocno razem podgrzać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w posolonej wodzie.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń