Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto w życiu nie jadł klasycznego niedzielnego, śląskiego obiadu, tj. rolada, kluski i modro kapusta, ten nie wie co traci. Ten klasyk zawsze przywodzi ciepłe wspomnienia z dzieciństwa, pysznych, rodzinnych obiadów u babci, gotowanych z miłością. Co prawda jest to przepis nieco bardziej pracochłonny, niż powszechniejszy na polskich stołach schabowy i ziemniaki, ale z całego serca polecam wypróbować. Gdy weźmiesz pierwszy kęs soczystej rolady i zagryziesz mięciutką, pulchną kluską, oblepioną pysznym pieczeniowym sosem, wszelkie trudy zostaną wynagrodzone. Choć je mi gańba, wstyd, szczególnie jako rodowity Ślonzok, ale często na moim stole ląduje słoik już gotowej modrej (czerwonej) kapusty. Królem i królową tego dania są w każdym razie właśnie rolada i kluski, więc w poniższym przepisie skupiam się wyłącznie na tym. a Tobie pozostawiam kwestię doboru sałatki.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 37
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 532
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1243
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 282
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 37
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 532
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1243
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 282
Składniki
Posiekaj cebulę w piórka, ogórki kiszone i boczek w słupki. Potnij mięso wołowe na 6 w miarę równych kawałków. Wysyp kilka łyżek mąki na talerz.
Roztłucz mięso na płaty o grubości ok. 0,5 cm, przypraw solą (po szczypcie na stronę) i pieprzem z obu stron, po czym daj po łyżeczce musztardy na każdy płat i rozsmaruj.
Na posmarowanych płatach umieść cebulę, ogórki kiszone i boczek, zostawiając trochę miejsca od brzegów, po czym zawijaj, upychając zawartość do środka, tak aby mięso zupełnie zakrywało całość.
Zabezpiecz rolady w jednym spójnym kawałku, owijając je nićmi do mięsa, bądź przebijając szpikulcami, a w ostateczności wykałaczkami. Następnie obtocz je w mące i rozgrzej patelnię z smalcem / masłem klarowanym (ja używam mieszanki, po kopiastej łyżce każdego)
Gdy patelnia nagrzeje się do co najmniej 180°C, umieść na niej rolady i smaż z każdej strony, aż do uzyskania brązowego / złoto-brązowego koloru na ok. 60 - 70% powierzchni mięsa (ciężko o więcej bez smażenia w głębokim oleju z racji na nieregularny kształt).
Po osiągnięciu pożądanego stopnia wysmażenia przełóż rolady na krawędź patelni, wlej parę chochelek bulionu i zdrap szpatułką (najlepiej drewnianą) cały osad z denka. Ułóż rolady z powrotem na środku, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i duś na niskim ogniu pod przykryciem przez 1,5 - 2 godzin,
Obracaj rolady co 15 - 20 minut i dolewaj bulionu. W międzyczasie przygotuj kluski śląskie. Obierz ziemniaki, zagotuj wodę w garnku (ok. 2 l). Gotuj do miękkości (ok. 25 min), a na kilka minut przed końcem posól wodę. Przełóż ziemniaki do miski, rozgnieć na papkę tłuczkiem lub widelcem i pozostaw do ostygnięcia na ok. pół godziny.
Odejmij 1/4 ziemniaków z miski, wsypując w te miejsce mąkę ziemniaczaną. Wbij 1 jajko, włóż z powrotem ćwiartkę ziemniaków i wymieszaj rękami do uzyskania jednolitej masy (zdjęcie poglądowe z internetu, gdyż ciasto na kluski akurat robiła żona).
Ciasto podziel na 2 równe części, po czym uformuj 2 podłużne wałki na lekko oprószonym mąką blacie. Potnij na porcje i formuj kulki dłońmi, wykonując koliste ruchy, a następnie w środku zrób wgniecenie palcem. *Dla szybszego efektu możesz kulać po 2 kluski naraz, drugi kawałek ciasta umieszczając po wewnętrznej stronie palców jak na zdj.
Na koniec duszenia rolad przełóż pozostałe soki do naczynka na sos, bądź rozcieńcz je pozostałym bulionem / wodą, a następnie ponownie zagęść, czy to przez redukcję na wolnym ogniu, czy też przy użyciu zasmażki / papki z mąki kukurydzianej wymieszanej z wodą (znacznie szybciej). Rolady przełóż na talerz i przykryj wieczkiem, aby zbytnio nie ostygły. Kluski ugotuj w wrzącej, osolonej wodzie. Po 2 - 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnie są gotowe.
Rolady i kluski polej sosem i podawaj z sałatką (preferowanie z modrą kapustą). *Info dla leniwych - Klusek nie trzeba koniecznie formować, można ciasto pociąć i na tym skończyć. Kształt nie wpływa na ich smak.