Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosty przepis na fajne danie obiadowe lub jak kto woli
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5200
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 780
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11586
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5011
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1255
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5200
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 780
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11586
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5011
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1255
Składniki
Do niskiego, ale o dużej średnicy garnka (na największy palnik) na średnim ogniu, wlewam 2 łyżki oleju, gdy się podgrzeje dodaję pokrojone w kostkę różne moje pozostałości z lodówki (kiełbasa, boczek, wędlina). Podsmażam 5 minut, dodaję pokrojoną drobno cebulę, po 3 minutach 2 ząbki czosnku drobno pokrojone . Smażę 2 minuty, mieszam od czasu do czasu, dodaję pieczarki pokrojone w grube plastry, dodaję pół łyżeczki mielonego pieprzu, po łyżeczce suszonego tymianku, suszonych liści czosnku niedźwiedziego i suszonego lubczyku. Po kilku minutach odsuwam na połowę garnka wszystko co się smażyło i na wolną drugą połówkę dodaję pokrojoną w plastry cukinię i paprykę (paprykę oczyszczam, kroję wzdłuż na połowy, każdą połówkę kroję wzdłuż na 3 części, a te w poprzek na 5-6 kawałków). Podsmażam 2 minuty i mieszam z pozostałą zawartością garnka. Smażę jeszcze 5 minut, dodaję pomidory krojone, pół szklanki wody i duszę około 30 minut pod przykryciem na najmniejszym ogniu. Pod koniec duszenia gotuję około 1 szklanki makaronu np. świderki al dente i przekładam go do garnka z potrawką. Mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Trzeba poczekać kilka minut, aż makaron wchłonie smaki z garnka. Danie gotowe.