Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone kanie (a właściwie – ich kapelusze) to prawdziwy rarytas, który z powodzeniem może zastąpić mięsne kotlety. Są niezwykle smaczne, sycące, a przy tym zasobne w białko, witaminy i minerały. Zbieranie kani wymaga sporo doświadczenia – łatwo pomylić je z trującym muchomorem sromotnikowym. Jeśli więc nie znasz się zbyt dobrze na grzybach, skorzystaj z pomocy wytrawnych grzybiarzy. Z łatwością jednak przyrządzisz kanie à la schabowe.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44773
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 691
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14956
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4731
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44773
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 651
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 691
Składniki
Oddziel trzonki od kapeluszy kani. Trzonki nie będą ci potrzebne. Starannie oczyść kapelusze (nożykiem, szczoteczką). Jeśli to konieczne, opłucz pod bieżącą wodą i delikatnie, ale bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Rozkłóć w talerzu jajka z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Na drugim talerzu rozsyp bułkę tartą. Na patelni ustawionej na palniku o średniej mocy podgrzej masło klarowane.
Obtocz kapelusze kani w jajku, a następnie w bułce tartej. Od razu wyłóż na gorący tłuszcz. Krótko (po około 3 minuty) obsmaż kapelusze z obu stron – tak by zyskały złocisty kolor.
Przełóż smażone kanie na listek ręcznika papierowego, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z wybranymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée i sałatką z pomidorów.