Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone kanie (a właściwie – ich kapelusze) to prawdziwy rarytas, który z powodzeniem może zastąpić mięsne kotlety. Są niezwykle smaczne, sycące, a przy tym zasobne w białko, witaminy i minerały. Zbieranie kani wymaga sporo doświadczenia – łatwo pomylić je z trującym muchomorem sromotnikowym. Jeśli więc nie znasz się zbyt dobrze na grzybach, skorzystaj z pomocy wytrawnych grzybiarzy. Z łatwością jednak przyrządzisz kanie à la schabowe.
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Polecam.
Odsłon: 325
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 249
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2485
Śledzik zapiekany a'la kapsalon na gorąco i nie tylko na święta Skład to śle...
Odsłon: 55
Składniki
Oddziel trzonki od kapeluszy kani. Trzonki nie będą ci potrzebne. Starannie oczyść kapelusze (nożykiem, szczoteczką). Jeśli to konieczne, opłucz pod bieżącą wodą i delikatnie, ale bardzo dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
Rozkłóć w talerzu jajka z mlekiem. Dopraw solą i pieprzem. Na drugim talerzu rozsyp bułkę tartą. Na patelni ustawionej na palniku o średniej mocy podgrzej masło klarowane.
Obtocz kapelusze kani w jajku, a następnie w bułce tartej. Od razu wyłóż na gorący tłuszcz. Krótko (po około 3 minuty) obsmaż kapelusze z obu stron – tak by zyskały złocisty kolor.
Przełóż smażone kanie na listek ręcznika papierowego, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z wybranymi dodatkami, np. ziemniaczanym purée i sałatką z pomidorów.