Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Smażone ravioli ze szpinakiem"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 811
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Na łyżce masła zeszklij obraną i posiekaną w kostkę cebulę. Dodaj 2 przeciśnięte ząbki czosnku, smaż razem minutę. Wlej pomidory wraz z zalewą. Całość duś na małym ogniu około 30 minut. Gotowy sos dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz bazylią lub oregano.
Na pierogi przesiej na stolnicę mąkę ze sporą szczyptą soli. Wbij jajko, wlej niepełną szklankę ciepłej wody. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek, pokrój w nieduże kwadraty.
Szpinak rozmroź, osącz na sicie. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, zrumień pozostały czosnek. Wrzuć szpinak, chwilę smaż razem, wymieszaj z ricottą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
Na połowie kwadratów rozłóż przygotowany farsz, przykryj resztą ciasta. Sklejaj brzegi pierożków. Gotuj w osolonym wrzątku 2 minuty, osącz. Ravioli przesmaż na 2-3 łyżkach masła. Podawaj z sosem.
czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety