Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śniadaniowa marmolada z pomarańczy"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 206
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 108
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 206
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 108
Składniki
Wyszoruj pomarańcze i cytrynę. Przekrój je na pół, a potem na cienkie plasterki. Umieść w szklanej lub ceramicznej misce. Zalej litrem wody, przykryj folią spożywczą i odstaw na noc.
Przełóż cytrusy razem z wodą do dużego garnka. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj przez godzinę albo do momentu, aż skórka zmięknie. Dodaj cukier i mieszaj przez 5 minut, by całkowicie się rozpuścił.
Następnie podkręć ogień i doprowadź do wrzenia. Gotuj bez przykrycia 15 minut, aż marmolada zgęstnieje. Odstaw na 5 minut i nakładaj do słoików. Zakręcaj jeszcze ciepłe.
Czas przygotowania: ok. 1 godziny 40 minut • porcja: 530 kcal • koszt: ok. 2 zł • dla 6 osób.Źródło: Olivia