Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beluga jest jedną z odmian soczewicy– rośliny z rodziny bobowatych.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 76
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 527
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1049
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 65
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 76
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 527
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1049
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 65
Składniki
Rzadko spotykana na polskich stołach Beluga jest jedną z odmian soczewicy. Zawiera sporo białka (66 g/100 g), węglowodanów powyżej 50 g/100 g. Sole mineralne, kwas foliowy i błonnik wiodą prym. Jest źródłem fosforu, skrobi, wapnia i żelaza. Co ważniejsze (tym bardziej dla nas), ziarna soczewicy Beluga mają niski indeks glikemiczny. Są jednak bardzo kaloryczne, gdyż w 100 g znajduje się ponad 300 kcal. Znajdujący się błonnik, obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Polecamy osobom zmagającym się z anemią.