Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Soczewica z mięsem"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1066
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1066
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 515
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 270 kcal, cena 2,80 zł
Brązową soczewicę namocz na ok. pół godziny, odlej. Umieść w garnku. Zalej zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu ok. 45 minut. 15 min przed końcem gotowania wsyp czerwoną soczewicę. Gotuj do miękkości, odcedź.
Odcedzoną soczewicę polej 4 łyżkami oleju. Wymieszaj, dopraw do smaku 1-2 łyżkami octu winnego, musztardą, solą oraz pieprzem.
Gałązki natki opłucz i osusz, oderwij listki, drobno posiekaj. Dodaj do soczewicy, wymieszaj. Piersi kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Obsmaż mięso z każdej strony na złoto.
Pierś kurczaka przełóż do piekarnika. Piecz 8-10 minut w 190 st. Czerwoną cebulę obierz, poszatkuj. Opłucz, osusz i posiekaj kilka łodyg szczypioru. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Buraki osącz, posiekaj. Pomidorki przekrój na połówki. Wszystkie dodaj do soczewicy, wymieszaj. Ozdób kiełkami.Źródło: Świat kobiety