Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Soczewicowe półksiężyce"
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 24
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 137
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 599
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 15
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 24
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 137
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 599
Składniki
Przygotuj farsz: soczewicę dokładnie przepłucz na sicie. Następnie zalej lekko osoloną wodą i gotuj do miękkości. Marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o małych otworach.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż marchewkę i smaż dalej 2–3 minuty. Wymieszaj z soczewicą. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko, 1/2 szklanki letniej wody oraz szczyptę soli. Zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Podziel je na porcje. Każdą cienko rozwałkuj na stolnicy lekko oprószonej mąką. Z placków szklanką powycinaj krążki. Nałóż na nie porcje farszu, złóż i dekoracyjnie zlep brzegi.
Pierogi wkładaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj po 2–3 min od chwili wypłynięcia. Osącz. Ostudź, ew. zamroź. Przed podaniem podsmaż na maśle i ozdób ziołami.
90 min; Cena porcji: ok. 1 zł; Porcja: 410 kcal.Źródło: Naj