Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiadomo, skąd nazwa. Tak czerwony, że aż piekło się chowa :) Słodko-kwaśny o dominującym smaku pomidorów i papryki, z wyczuwalną nutką ananasa. Poezja. Kocham sosy, a to właśnie jeden z moich ulubionych, choć nie będę kłamać - przy sosie jest trochę roboty, ale stosunkowo prostej, z którą poradzi sobie absolutnie każdy.
Mięso kroimy w kawałki dowolnej wielkości, byleby były w miarę jednakowe. Jeżeli są wyraźne warstwy tłuszczu lub inne niedoskonałości, odkrawamy je.
Przekładamy do miski i przyprawiamy łyżką papryki słodkiej (zwykłej), łyżeczką czosnku granulowanego i cząbru. Do środka ścieramy również na tarce skórkę z cytryny i wyciskamy z niej dokładnie sok. Rozprowadzamy przyprawy ręcznie na kawałkach mięsa i odkładamy miskę na bok.
Kroimy w kostkę jedną cebulę żółtą i jedną czerwoną. Wrzucamy je na zimną patelnię, podsypujemy łyżeczką cukru i polewamy odrobiną oleju. Włączamy wysoki ogień. Odkąd cebulka zacznie skwierczeć, stale mieszamy, by nie przypalić, ale doprowadzić do ładnego zrumienienia. Wtedy zmniejszamy ogień na średni.
Uwaga! Bardzo ważna część. Ściągamy patelnię z cebulą z ognia (koniecznie, w innym wypadku mielona papryka bardzo łatwo się przypali). Dosypujemy czubatą łyżkę stołową słodkiej wędzonej papryki i podgrzewamy ją, mieszając z cebulką. Już po chwili powinna zacząć wydzielać cudowny, słodkawy zapach.
Dorzucamy mięso razem z marynatą, a potem ponownie stawiamy patelnię na ogniu, dobrze mieszając. Pozwalamy mięsu się podsmażać, od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie głównej części sosu.
W blenderze umieszczamy przecier, odcedzoną z zalewy marchewkę konserwową, pokrojonego w małe kawałki ananasa i papryki (jeżeli chcemy pozbawić je skórki, możemy je wcześniej podpiec w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku - sczerniała skórka odejdzie bardzo łatwo, a smak papryki dodatkowo się wzmocni). Ścieramy do środka również pozostałą cebulę, obrane ze skórki jabłko i marchew, dodajemy łyżkę wędzonej papryki słodkiej, łyżeczkę imbiru, pół łyżki cukru lub miodu i odrobinę (lub więcej, w zależności od preferowanej ostrości :)) pieprzu cayenne. Miksujemy.
Przygotowany w ten sposób sos dorzucamy bezpośrednio do podsmażonego mięsa, dolewamy szklankę rosołu lub wrzącej wody i mieszamy. Kolor już teraz powinien być cudowny, ale z czasem duszenia będzie się tylko pogłębiał, nabierając intensywności.
Dusimy na małym ogniu minimum pół godziny (maksymalnego czasu przygotowania nie ma - tak naprawdę im dłużej, tym lepiej, byleby uzupełniać płyn co jakiś czas) do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać pod naciskiem widelca.
Wtedy dodajemy koper i pietruszkę - osobiście preferuję świeże, posiekane zioła, ale nadadzą się również suszone, roztarte w palcach przed wrzuceniem do sosu. Obu ziół powinno być mniej więcej tyle samo, po ok. trzy czubate łyżeczki. Mieszamy zioła z sosem i próbujemy, czy wszystkie smaki są na odpowiadającym nam poziomie, czy nie trzeba dodać więcej pieprzu cayenne lub cukru. Według mnie do sosu nie trzeba dodawać ani odrobiny soli, ale jeśli komuś jej brakuje, można dodać szczyptę lub dwie.
Gotowy, przepyszny sos podajemy z dowolnymi dodatkami. Według mnie najlepiej smakuje z kluskami śląskimi (absolutny numer jeden!), makaronem, ryżem lub puree ziemniaczanym. To sos, który swym kolorem (zdjęcia nawet nie do końca go oddają!) cieszy oczy niemal tak bardzo, jak rozpieszcza kubki smakowe swym smakiem.
Smacznego! :)
Przepis dnia
Sycąca i wysokoenergetyczna potrawa. Ciekawy jest fakt, że przepis można mody...
Odsłon: 27703
Mięso wyszło miękkie i bardzo smaczne,polecam wypróbować:)
Odsłon: 5900
Mięso z kurczaka przygotowane według tego przepisu jest aromatyczne, soczyste...
Odsłon: 1510
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 339
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1805
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17477
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 480
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 339
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1805
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17477
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 480
Składniki
Mięso kroimy w kawałki dowolnej wielkości, byleby były w miarę jednakowe. Jeżeli są wyraźne warstwy tłuszczu lub inne niedoskonałości, odkrawamy je. Przekładamy do miski i przyprawiamy łyżką papryki słodkiej (zwykłej), łyżeczką czosnku granulowanego i cząbru. Do środka ścieramy również na tarce skórkę z cytryny i wyciskamy z niej dokładnie sok. Rozprowadzamy przyprawy ręcznie na kawałkach mięsa i odkładamy miskę na bok. Kroimy w kostkę jedną cebulę żółtą i jedną czerwoną. Wrzucamy je na zimną patelnię, podsypujemy łyżeczką cukru i polewamy odrobiną oleju. Włączamy wysoki ogień. Odkąd cebulka zacznie skwierczeć, stale mieszamy, by nie przypalić, ale doprowadzić do ładnego zrumienienia. Wtedy zmniejszamy ogień na średni.
Uwaga! Bardzo ważna część. Ściągamy patelnię z cebulą z ognia (koniecznie, w innym wypadku mielona papryka bardzo łatwo się przypali). Dosypujemy czubatą łyżkę stołową słodkiej wędzonej papryki i podgrzewamy ją, mieszając z cebulką. Już po chwili powinna zacząć wydzielać cudowny, słodkawy zapach. Dorzucamy mięso razem z marynatą, a potem ponownie stawiamy patelnię na ogniu, dobrze mieszając. Pozwalamy mięsu się podsmażać, od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie głównej części sosu.
W blenderze umieszczamy przecier, odcedzoną z zalewy marchewkę konserwową, pokrojonego w małe kawałki ananasa i papryki (jeżeli chcemy pozbawić je skórki, możemy je wcześniej podpiec w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku - sczerniała skórka odejdzie bardzo łatwo, a smak papryki dodatkowo się wzmocni). Ścieramy do środka również pozostałą cebulę, obrane ze skórki jabłko i marchew, dodajemy łyżkę wędzonej papryki słodkiej, łyżeczkę imbiru, pół łyżki cukru lub miodu i odrobinę (lub więcej, w zależności od preferowanej ostrości :)) pieprzu cayenne. Miksujemy.
Przygotowany w ten sposób sos dorzucamy bezpośrednio do podsmażonego mięsa, dolewamy szklankę rosołu lub wrzącej wody i mieszamy. Kolor już teraz powinien być cudowny, ale z czasem duszenia będzie się tylko pogłębiał, nabierając intensywności. Dusimy na małym ogniu minimum pół godziny (maksymalnego czasu przygotowania nie ma - tak naprawdę im dłużej, tym lepiej, byleby uzupełniać płyn co jakiś czas) do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać pod naciskiem widelca. Wtedy dodajemy koper i pietruszkę - osobiście preferuję świeże, posiekane zioła, ale nadadzą się również suszone, roztarte w palcach przed wrzuceniem do sosu. Obu ziół powinno być mniej więcej tyle samo, po ok. trzy czubate łyżeczki. Mieszamy zioła z sosem i próbujemy, czy wszystkie smaki są na odpowiadającym nam poziomie, czy nie trzeba dodać więcej pieprzu cayenne lub cukru. Według mnie do sosu nie trzeba dodawać ani odrobiny soli, ale jeśli komuś jej brakuje, można dodać szczyptę lub dwie.
Gotowy, przepyszny sos podajemy z dowolnymi dodatkami. Według mnie najlepiej smakuje z kluskami śląskimi (absolutny numer jeden!), makaronem, ryżem lub puree ziemniaczanym. To sos, który swym kolorem (zdjęcia nawet nie do końca go oddają!) cieszy oczy niemal tak bardzo, jak rozpieszcza kubki smakowe swym smakiem. Smacznego! :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 154
Siekane kotleciki drobiowe
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 713