Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Sos "płachta na byka" :)
  • Dania główne
  • Przepis na

Sos "płachta na byka" :)

25.02.2018 Odsłon: 674
5.0 (10 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
Kanclerz
Kanclerz

Wiadomo, skąd nazwa. Tak czerwony, że aż piekło się chowa :) Słodko-kwaśny o dominującym smaku pomidorów i papryki, z wyczuwalną nutką ananasa. Poezja. Kocham sosy, a to właśnie jeden z moich ulubionych, choć nie będę kłamać - przy sosie jest trochę roboty, ale stosunkowo prostej, z którą poradzi sobie absolutnie każdy.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 766

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 424980

do 60 min 60 min
1170
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10690

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 12701

> 60 min >60 min
17

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336968

> 60 min >60 min
4844
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 22533

do 60 min 60 min
15
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 766

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 424980

do 60 min 60 min
1170
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10690

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 12701

> 60 min >60 min
17

Przepis dnia

bryssska
bryssska
Przetwory

Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Przetwory Sałatka szwedzka z ogórków na zimę

Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...

  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1336968

> 60 min >60 min
4844
gotowaniepomojemu
gotowaniepomojemu
Dania główne

Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Dania główne Ryba zapiekana z zielonymi warzywami w sosie śmietanowo-czosnkowym

Szybka i pyszna zapiekanka, którą można zjeść na obiad lub kolację, a także u...

  • Impreza
  • Warzywa
  • Cukinia
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 22533

do 60 min 60 min
15
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Sos "płachta na byka" :)
Autor:
Kanclerz
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • ok. 700g dowolnego mięsa drobiowego lub chudej wieprzowiny bez kości
  • passata/przecier pomidorowy 500g
  • marchewka konserwowa ok. 300-400g (bez zalewy)
  • jedna marchew świeża
  • dwie cebule żółte
  • jedna cebula czerwona
  • dwie papryki czerwone
  • papryka zielona
  • ananas z puszki ok. 300-400g (bez zalewy)
  • jedno jabłko
  • mała cytryna
  • przyprawy: papryka słodka wędzona, zwyczajna papryka słodka, pieprz cayenne, czosnek granulowany, koper, pietruszka, cukier...
  • ...cząber, imbir mielony :)
Sposób przygotowania:
1

Mięso kroimy w kawałki dowolnej wielkości, byleby były w miarę jednakowe. Jeżeli są wyraźne warstwy tłuszczu lub inne niedoskonałości, odkrawamy je. Przekładamy do miski i przyprawiamy łyżką papryki słodkiej (zwykłej), łyżeczką czosnku granulowanego i cząbru. Do środka ścieramy również na tarce skórkę z cytryny i wyciskamy z niej dokładnie sok. Rozprowadzamy przyprawy ręcznie na kawałkach mięsa i odkładamy miskę na bok. Kroimy w kostkę jedną cebulę żółtą i jedną czerwoną. Wrzucamy je na zimną patelnię, podsypujemy łyżeczką cukru i polewamy odrobiną oleju. Włączamy wysoki ogień. Odkąd cebulka zacznie skwierczeć, stale mieszamy, by nie przypalić, ale doprowadzić do ładnego zrumienienia. Wtedy zmniejszamy ogień na średni.

2

Uwaga! Bardzo ważna część. Ściągamy patelnię z cebulą z ognia (koniecznie, w innym wypadku mielona papryka bardzo łatwo się przypali). Dosypujemy czubatą łyżkę stołową słodkiej wędzonej papryki i podgrzewamy ją, mieszając z cebulką. Już po chwili powinna zacząć wydzielać cudowny, słodkawy zapach. Dorzucamy mięso razem z marynatą, a potem ponownie stawiamy patelnię na ogniu, dobrze mieszając. Pozwalamy mięsu się podsmażać, od czasu do czasu mieszamy. W tym czasie zabieramy się za przygotowanie głównej części sosu.

3

W blenderze umieszczamy przecier, odcedzoną z zalewy marchewkę konserwową, pokrojonego w małe kawałki ananasa i papryki (jeżeli chcemy pozbawić je skórki, możemy je wcześniej podpiec w rozgrzanym do maksymalnej temperatury piekarniku - sczerniała skórka odejdzie bardzo łatwo, a smak papryki dodatkowo się wzmocni). Ścieramy do środka również pozostałą cebulę, obrane ze skórki jabłko i marchew, dodajemy łyżkę wędzonej papryki słodkiej, łyżeczkę imbiru, pół łyżki cukru lub miodu i odrobinę (lub więcej, w zależności od preferowanej ostrości :)) pieprzu cayenne. Miksujemy.

4

Przygotowany w ten sposób sos dorzucamy bezpośrednio do podsmażonego mięsa, dolewamy szklankę rosołu lub wrzącej wody i mieszamy. Kolor już teraz powinien być cudowny, ale z czasem duszenia będzie się tylko pogłębiał, nabierając intensywności. Dusimy na małym ogniu minimum pół godziny (maksymalnego czasu przygotowania nie ma - tak naprawdę im dłużej, tym lepiej, byleby uzupełniać płyn co jakiś czas) do czasu, aż mięso zacznie się rozpadać pod naciskiem widelca. Wtedy dodajemy koper i pietruszkę - osobiście preferuję świeże, posiekane zioła, ale nadadzą się również suszone, roztarte w palcach przed wrzuceniem do sosu. Obu ziół powinno być mniej więcej tyle samo, po ok. trzy czubate łyżeczki. Mieszamy zioła z sosem i próbujemy, czy wszystkie smaki są na odpowiadającym nam poziomie, czy nie trzeba dodać więcej pieprzu cayenne lub cukru. Według mnie do sosu nie trzeba dodawać ani odrobiny soli, ale jeśli komuś jej brakuje, można dodać szczyptę lub dwie.

5

Gotowy, przepyszny sos podajemy z dowolnymi dodatkami. Według mnie najlepiej smakuje z kluskami śląskimi (absolutny numer jeden!), makaronem, ryżem lub puree ziemniaczanym. To sos, który swym kolorem (zdjęcia nawet nie do końca go oddają!) cieszy oczy niemal tak bardzo, jak rozpieszcza kubki smakowe swym smakiem. Smacznego! :)

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki