Do góry

Dania główne Przepis na:

sos puttanesca

sos puttanesca

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 1011

Dodano:

Odsłon: 138

włoski klasyk

Składniki

  • dojrzałe pomidory - 4-5 szt (lub krojone z puszki)
  • filety anchois - 30 g
  • cebula - 1 nieduża
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • czarne oliwki - pół kubka
  • kapary - 2 łyżki
  • płatki chili - płaska łyżeczka
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • siekana natka pietruszki lub bazylia - 2 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
sos puttanesca

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, plasterki czosnku, płatki chili i posiekane fileciki anchois. Smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając.

  2. Następnie wrzucić pokrojone pomidory, oliwki i kapary. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować kolejne kilka minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki lub bazylię.
    Podawać z makaronem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń