Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stek wołowy z pieczarkami w śmietanie, z czosnkiem i parmezanem
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Steki wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem. Z obu stron posmarować 1 łyżką oliwy.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki pokroić w plastry.
Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i smażyć steki po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową.
Na tej samej patelni na łyżce masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki, dusić przez 3-4 minuty. Wlać bulion i gotować do lekkiego zredukowania. Następnie wlać śmietanę i gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodać starty parmezan.
Steki włożyć z powrotem na patelnię, lekko podgrzać w sosie.