Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stek wołowy z pieczarkami w śmietanie, z czosnkiem i parmezanem
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5626
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12216
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1534
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5626
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12216
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5164
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1534
Składniki
Steki wyciągnąć z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i pieprzem. Z obu stron posmarować 1 łyżką oliwy.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pieczarki pokroić w plastry.
Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy i smażyć steki po 3-4 minuty z każdej strony. Usmażone mięso przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową.
Na tej samej patelni na łyżce masła zeszklić cebulę, dodać czosnek i pieczarki, dusić przez 3-4 minuty. Wlać bulion i gotować do lekkiego zredukowania. Następnie wlać śmietanę i gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodać starty parmezan.
Steki włożyć z powrotem na patelnię, lekko podgrzać w sosie.