Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sufleciki ziemniaczane"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 216
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 216
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 77
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 110
Składniki
Ziemniaki obieram i mielę w maszynce lub ścieram na tarce. Odciskam nadmiar wody.
Czosnek przeciskam przez praskę. Boczek, paprykę i cebulę kroję w kostkę, pora w krążki.
Mięso rumienię, pod koniec dodaję warzywa. Farsz przekładam do ziemniaków, dodaję pozostałe oraz żółtka jajek. Doprawiam. Na końcu masę ziemniaczaną łączę z ubitą pianą z białek.
Gotową przekładam do kokilek wysmarowanych tłuszczem i obsypanych bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w 180°C do suchego patyczka. Podaję na zimno lub ciepło ze śmietaną lub sosem czosnkowym.
60 min. • Porcja 150 kcal • Koszt porcji 0,70 zł • Przepis na 10 porcji (kokilek).
Bardziej wykwintna wersja tradycyjnej babki ziemniaczanej. Justyna Golarz z Dąbrowy
Justyna podpowiada : Jeśli nie mamy specjalnych kokilek do sufletów, możemy masę upiec w dowolnej dużej formie w piekarniku lub w prodiżu. Wtedy czas pieczenia może się wydłużyć do ok. godziny.Źródło: Kobieta i życie