Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Suflet z mielonym mięsem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 183
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 94
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 183
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 94
Składniki
ok. 60 minut • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 5,50 zł • Przepis dla 4 osób
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj mięso i smaż, mieszając, około 10 minut. Dodaj tymianek, wymieszaj, dopraw solą pieprzem i słodką papryką.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przepuść przez praskę i wymieszaj z 2 łyżkami masła, śmietaną i startą na tarce o grubych oczkach mozzarellą. Dopraw gałką muszkatołową.
Na dnie lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozłóż podsmażone mięso. Przykryj je ziemniaczanym purée, obficie posyp bułką tartą i skrop pozostałym roztopionym masłem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj, aż wierzch się przyrumieni – około 30 minut. Przed podaniem posyp suflet posiekanym szczypiorkiem (można też tymiankiem lub natką).Źródło: Kobieta i życie