Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Suwalski kapuśniak na boczku"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 427
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 427
Składniki
Boczek pokrój na spore kawałki. Przełóż do garnka. Dodaj listek laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Wrzuć grzybki. Zalej 4–5 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj wywar pół godziny.
W tym czasie obierz, cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz seler. Cebulę posiekaj, pozostałe warzywa opłucz i pokrój w słupki. Kapustę oczyść, wytnij głąb, liście drobno poszatkuj. Wrzuć do wywaru.
Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj pozostałe pokrojone warzywa. Smaż razem kilka minut. Dołóż koncentrat pomidorowy. Krótko zasmaż. Jarzyny przełóż do garnka z boczkiem oraz kapustą. Gotuj jeszcze 15 minut.
Pod koniec gotowania do zupy włóż kaszę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym majerankiem.Źródło: Tina