Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Swojskie papry to danie, które udowadnia, że prostota smakuje najlepiej. Pieczone ziemniaki, bakłażany i soczyste pomidory połączone z kruchym mięsem tworzą aromatyczne i sycące danie. To posiłek, który zadowoli całą rodzinę i sprawi, że wszyscy poproszą o dokładkę.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8695
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1277
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10314
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4680
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 757
Składniki
Obierz bakłażany i pokrój w kostkę. Następnie włóż do miski lub garnka z osoloną wodą, przykryj pokrywką lub talerzem, aby warzywa były całe zanurzone i odstaw na 15 minut. Dzięki temu pozbędziesz się goryczki z bakłażanów. Następnie odlej wodę i odłóż, aby przeschły.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Umyte pomidorki przekrój na połowy. Mięso umyj, osusz i pokrój w kawałki przypominające kostkę. W miseczce wymieszaj oliwę (4-5 łyżek) z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i kminem.
Umieść wszystkie przygotowane składniki: bakłażany, ziemniaki, mięso i pomidory w dużym naczyniu do zapiekania. Polej przygotowaną marynatą i dopraw solą oraz pieprzem. Możesz wlać ok. 100 ml wody lub bulionu. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C na około 60-80 minut (lub do miękkości ziemniaków i mięsa).
Gotowe swojskie papry wyjmij z piekarnika, przekładaj na talerze i udekoruj posiekaną natką pietruszki.