Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szafranowy kurczak"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 356
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 356
Składniki
Kurczaka umyj, osusz i natnij wzdłuż przez środek korpusu. Środek natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cebulę wraz z selerem obierz i posiekaj na niewielkie kawałki.
W rondlu rozgrzej olej, podsmaż przygotowane warzywa, a następnie dodaj opłukany ryż. Chwilę smaż razem na dużym ogniu, a później dolej 2 szklanki wrzącej wody.
Dosyp szczyptę szafranu, soli oraz pieprzu. Gotuj całość pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn.
Zdejmij rondelek z kuchenki i wymieszaj z imbirem, skórką cytrynową oraz pomarańczową. Dorzuć sparzone, obrane i posiekane migdały oraz rodzynki.
Napełnij kieszeń kurczaka dobrze wymieszanym farszem i zepnij specjalnym szpikulcem lub zszyj nicią kuchenną. Ułóż go w brytfannie, podlej wodą i wstaw na ok. 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. 6.
W trakcie pieczenia podlewaj kurczaka sosem z pieczenia, aby był bardziej soczysty.Źródło: Kurier TV