Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szaszłyki owocowe"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1384
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1384
Składniki
Limonkę sparz, a gdy ostygnie, wytrzyj do sucha. Następnie zetrzyj z niej skórkę, przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Przecedź sok przez sitko, by pozbyć się gorzkich pestek oraz resztek miąższu.
W misce wymieszaj rum, miód, cukier, łyżeczkę startej skórki z limonki oraz sok z niej wyciśnięty, a także sok pomarańczowy. Banany obierz, pokrój w grube plastry. Morele pokrój na ćwiartki, wyjmij pestki. Ananasa pokrój na mniejsze kawałki, liczi obierz i usuń pestki.
Wszystkie owoce (także wiśnie) wrzuć do miski z mieszanką rumową i przemieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na 30 min. Po tym czasie owoce nadziewaj na długie szpadki i posmaruj stopionym masłem. Szaszłyki smaż krótko na patelni lub grilluj.
Zagotuj mleko z miąższem laski wanilii. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z mąką ziemniaczaną oraz gorącym mlekiem, zagotuj, po czym ostudź. Sos do szaszłyków podawaj osobno.
45 minut Porcja: 215 kilokalorii
<strong>Jeśli liczi jest w środku żółte, to znaczy, że owoc jest już przejrzały i niesmaczny.</strong>Źródło: Świat i Ludzie