Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sznycle w cieście"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 168
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 168
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 43
Składniki
Mięso kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, a potem solimy i pieprzymy z obu stron.
Przygotowujemy ciasto tak jak na naleśniki, ale trochę gęstsze. Do mąki wbijamy jajka, dolewamy mleko i połowę wody. Dodajemy szczyptę soli. Miksujemy, w razie potrzeby dolewając wodę, by ciasto było lejące, ale nie za rzadkie. Dodajemy natkę albo szczypiorek (ewentualnie zioła) oraz mieloną paprykę. Mieszamy.
Mocno rozgrzewamy olej na patelni. Zanurzamy każdy płat mięsa w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Takie sznycle można także przygotować z piersi z indyka, cielęciny albo schabu środkowego. Przy rozbijaniu mięsa warto je włożyć do torebki foliowej, wówczas nie będzie pryskać. Podczas smażenia, po przewróceniu sznycli na drugą stronę, można na nich położyć plastry żółtego sera.
25 minut; Porcja: 385 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie