Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szparagi pod beszamelem"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Rozpływające się w ustach, a jednocześnie sycące i zdrowe danie dla całej rodziny!
Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki, pędy obierz. Zwiąż je w pęczek, ustaw główkami do góry w wysokim naczyniu z lekko posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonym wrzątku do miękkości.
Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 5–10 minut bez przykrycia (zachowają piękny zielony kolor). Wszystkie ugotowane warzywa odcedź i dokładnie osącz. W garnku stop masło. Oprósz je mąką i krótko zasmaż, mieszając.
Do zasmażki wlej bulion, a potem mleko. Cały czas mieszaj sosu trzepaczką. Beszamel gotuj, aż zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji. Sos wymieszaj z serem żółtym. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ziemniaki oraz brokuły ułóż na spodzie żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu połóż szparagi. Warzywa polej beszamelem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 15–20 minut. Gotowe danie dość obficie posyp czarnym pieprzem. Udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
godzina i 15 minut; Porcja: 420 kcal;Źródło: Naj