Do góry

Dania główne Przepis na:

Szparagi pod beszamelem

Szparagi pod beszamelem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Szparagi pod beszamelem"

Składniki

  • 1 kg białych szparagów
  • 50 dag średnich ziemniaków
  • 1 mały brokuł
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka lekkiego bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • sól
  • biały i czarny pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
  • tłuszcz do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozpływające się w ustach, a jednocześnie sycące i zdrowe danie dla całej rodziny!

  2. Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki, pędy obierz. Zwiąż je w pęczek, ustaw główkami do góry w wysokim naczyniu z lekko posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonym wrzątku do miękkości.

  3. Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 5–10 minut bez przykrycia (zachowają piękny zielony kolor). Wszystkie ugotowane warzywa odcedź i dokładnie osącz. W garnku stop masło. Oprósz je mąką i krótko zasmaż, mieszając.

  4. Do zasmażki wlej bulion, a potem mleko. Cały czas mieszaj sosu trzepaczką. Beszamel gotuj, aż zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji. Sos wymieszaj z serem żółtym. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  5. Ziemniaki oraz brokuły ułóż na spodzie żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu połóż szparagi. Warzywa polej beszamelem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 15–20 minut. Gotowe danie dość obficie posyp czarnym pieprzem. Udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

  6. godzina i 15 minut; Porcja: 420 kcal;

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń