Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szparagi pod beszamelem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Rozpływające się w ustach, a jednocześnie sycące i zdrowe danie dla całej rodziny!
Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końcówki, pędy obierz. Zwiąż je w pęczek, ustaw główkami do góry w wysokim naczyniu z lekko posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 20 minut. Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonym wrzątku do miękkości.
Brokuły oczyść, podziel na różyczki. Włóż do lekko posolonego wrzątku. Gotuj 5–10 minut bez przykrycia (zachowają piękny zielony kolor). Wszystkie ugotowane warzywa odcedź i dokładnie osącz. W garnku stop masło. Oprósz je mąką i krótko zasmaż, mieszając.
Do zasmażki wlej bulion, a potem mleko. Cały czas mieszaj sosu trzepaczką. Beszamel gotuj, aż zgęstnieje i nabierze aksamitnej konsystencji. Sos wymieszaj z serem żółtym. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Ziemniaki oraz brokuły ułóż na spodzie żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem. Na wierzchu połóż szparagi. Warzywa polej beszamelem. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz przez 15–20 minut. Gotowe danie dość obficie posyp czarnym pieprzem. Udekoruj listkami natki pietruszki. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
godzina i 15 minut; Porcja: 420 kcal;Źródło: Naj