Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Szparagi z jajkiem w koszulce i z sosem holenderskim
  • Dania główne
  • Przepis na

Szparagi z jajkiem w koszulce i z sosem holenderskim

11.05.2018 Odsłon: 972
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
nerdycookin
nerdycookin

Pyszny przepis na kruche i soczyste szparagi podane z jajkiem i kremowym sosem holenderskim - świetna opcja na zdrowy i szybki obiad.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13321

do 30 min 30 min
14
guttgonia1
guttgonia1
Ciasta

Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 3569

> 60 min >60 min
8
agnes72
agnes72
Dania główne

Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

  • Polska
  • Wieprzowina
  • Podroby

Odsłon: 391

do 15 min 15 min
1
basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 132326

> 60 min >60 min
290
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka na drugie śniadanie

Sałatki Sałatka na drugie śniadanie

Oto najprostsza, ekspresowa sałatka na drugie śniadanie – wystarczy pokroić k...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano

Odsłon: 41382

do 15 min 15 min
39
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki schabowe pieczone

Dania główne Roladki schabowe pieczone

Schab z dodatkiem warzyw , otulony boczkiem, zapieczony , idealny na drugie...

  • Wielkanoc
  • Komunia
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Rolady

Odsłon: 9387

do 30 min 30 min
10
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Desery

Bułeczki dyniowe z czekoladą

Desery Bułeczki dyniowe z czekoladą

Bułeczki dyniowe z czekoladą to dość nieoczywiste połączenie. Do zrobienia ci...

  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Bułki

Odsłon: 13321

do 30 min 30 min
14
guttgonia1
guttgonia1
Ciasta

Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

Ciasta Śliwka w czekoladzie potrójnie czekoladowa

W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...

  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 3569

> 60 min >60 min
8
agnes72
agnes72
Dania główne

Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Dania główne Wątroba wieprzowa w sosie własnym

Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...

  • Polska
  • Wieprzowina
  • Podroby

Odsłon: 391

do 15 min 15 min
1
basiliana
basiliana
Ciasta

Kruchy jabłecznik z budyniem

Ciasta Kruchy jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto idealnie komponuje się z jabłkami i delikatnym budyniem.

  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Mleko
  • Kurczak
  • Ciasta

Odsłon: 132326

> 60 min >60 min
290
smaker
smaker
Sałatki

Sałatka na drugie śniadanie

Sałatki Sałatka na drugie śniadanie

Oto najprostsza, ekspresowa sałatka na drugie śniadanie – wystarczy pokroić k...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Przyprawy
  • Bazylia
  • Czosnek
  • Oregano

Odsłon: 41382

do 15 min 15 min
39
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki schabowe pieczone

Dania główne Roladki schabowe pieczone

Schab z dodatkiem warzyw , otulony boczkiem, zapieczony , idealny na drugie...

  • Wielkanoc
  • Komunia
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Rolady

Odsłon: 9387

do 30 min 30 min
10
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Szparagi z jajkiem w koszulce i z sosem holenderskim
Autor:
nerdycookin
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 pęczki (po ok 400 g każdy) zielonych szparagów
  • 4 duże i zimne (!) jajka L
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub 3 łyżki octu z białego wina
  • szczypta soli
  • Sos holenderski: 4 żółtka w temperaturze pokojowej (z jajek M lub L) + 100 g masła 82% + sól, biały pieprz + łyżka soku z cytryn
Sposób przygotowania:
1

1). Zaczniemy od sosu, po później wszystko potoczy się bardzo szybko, a więc: ciepłe ( w temperaturze pokojowej) zółtka ubij mikserem na puch. Najlepiej robić to na parze, aby dobrze się ogrzały – nie zważą się później i lepiej połączą z masłem. 2). Do ubitych żółtek dodaj sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszaj. 3). W osobnym naczyniu rozpuść masło, łyżką cedzakową zdejmij pływająca z wierzchy pianę (nie będzie potrzebna). 4). Gorące, rozpuszczone masło bardzo cienkim strumieniem wlewaj powoli do żółtek cały czas miksując/ubijając trzepaczką. 5). Gotowy sos, przykryj żeby nie wystygł i odstaw. http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

2

6). Szparagi umyj w zimnej wodzie i odetnij zdrewniałe końce. Nie wyrzucaj ich, tylko ugotuj razem z resztą – powstały wywar będzie bardziej aromatyczny i możesz go później wykorzystać jako np bazę do zupy. 7). Szparagi wrzuć do zimnej wody z odrobiną soli – wody powinno być niewiele więcej od szparagów (powinny być w niej tylko zanurzone). Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

3

8). W międzyczasie zagotuj wodę w niewielkim garnku, wlej tak aby było troche powyżej połowy wysokości garnka. Gdy się zagotuje dodaj szczyptę soli i ocet. Zamieszaj. 9). Jajka pojedynczo wbijaj do małych miseczek lub na chochlę. (Nie wbijamy bezpośrednio do garnka, bo się rozleje po całym naczyniu.) 10). Zmniejsz ogień na minimum, zamieszaj łyżką aby powstał wir i szybkim i zdecydowanym ruchem wlej jajko w środek wiru. Gotuj ok 1 minutę, aż białko się całkowicie zetnie. 11). Ostrożnie wyjmij jajko z wody, przełóż na szaragi i polej ciepłym sosem holenderskim. 12). Opcjonalnie posyp tartym permezanem lub innym serem (ja pomijam ten krok). http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

4

WSKAZÓWKI: Hint1: jajko poche to taka fancy zagraniczna nazwa dla naszego swojskiego jajka w koszulce. Chociaż może wyglądać na trudne, jest bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli jednak wiesz, że polegniesz już na gotowaniu wody do jajek – zrób jajka sadzone (lekko ścięte, aby żółtko pozostało płynne), też będą pasować. Hint2: sos holenderski można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, a przed podaniem lekko podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej). Holendra bezwzględnie nie można zagotować, bo nam się zetnie i zrobi jajecznica. Chyba, że mamy ochotę na jajecznicę ze szparagami..;-) Hint3: szparagi możesz przygotować na parze lub tak jak u mnie – zagotować w niewielkiej ilości wody. Wówczas nie wylewaj wywaru – będzie idealnym dodatkiem do zupy jarzynowej czy rosołu. Dobrze sprawdzi się również jako baza do sosów warzywnych. Hint4: zamiast białego pieprzu, możesz spokojnie wziąć czarny, niewielka różnica w smaku ale ziarenka będą bardziej widoczne. Dlatego też tradycyjnie dodaje się biały pieprz. Hint5: jeśli zdarzyło by Ci się, że jajka zrobisz wcześniej i wystygną, przed podaniem włóż je ostrożnie na minutę do wrzątku i podawaj od razu po wyjęciu i odsączeniu z wody. Hint6: jajka przed gotowaniem musza być zimne, najlepiej prosto z lodówki, dzięki temu białko szybciej się zetnie i będzie bardziej zwarte. Ciepłe jajka zbyt długo będą się ścinać i kawałki rozpłyną się w wodzie. Hint7: ocet musi być dodany do wody, w której ugotujemy jajka – przyspieszy ścięcie biała a jego smak nie będzie absolutnie wyczuwalny.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki