Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny przepis na kruche i soczyste szparagi podane z jajkiem i kremowym sosem holenderskim - świetna opcja na zdrowy i szybki obiad.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 71
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 515
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7109
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 71
Biszkopt nie opada po upieczeniu i jest nieco wilgotniejszy od tradycyjnego....
Odsłon: 515
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 7109
Składniki
1). Zaczniemy od sosu, po później wszystko potoczy się bardzo szybko, a więc: ciepłe ( w temperaturze pokojowej) zółtka ubij mikserem na puch. Najlepiej robić to na parze, aby dobrze się ogrzały – nie zważą się później i lepiej połączą z masłem. 2). Do ubitych żółtek dodaj sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszaj. 3). W osobnym naczyniu rozpuść masło, łyżką cedzakową zdejmij pływająca z wierzchy pianę (nie będzie potrzebna). 4). Gorące, rozpuszczone masło bardzo cienkim strumieniem wlewaj powoli do żółtek cały czas miksując/ubijając trzepaczką. 5). Gotowy sos, przykryj żeby nie wystygł i odstaw. http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/
6). Szparagi umyj w zimnej wodzie i odetnij zdrewniałe końce. Nie wyrzucaj ich, tylko ugotuj razem z resztą – powstały wywar będzie bardziej aromatyczny i możesz go później wykorzystać jako np bazę do zupy. 7). Szparagi wrzuć do zimnej wody z odrobiną soli – wody powinno być niewiele więcej od szparagów (powinny być w niej tylko zanurzone). Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/
8). W międzyczasie zagotuj wodę w niewielkim garnku, wlej tak aby było troche powyżej połowy wysokości garnka. Gdy się zagotuje dodaj szczyptę soli i ocet. Zamieszaj. 9). Jajka pojedynczo wbijaj do małych miseczek lub na chochlę. (Nie wbijamy bezpośrednio do garnka, bo się rozleje po całym naczyniu.) 10). Zmniejsz ogień na minimum, zamieszaj łyżką aby powstał wir i szybkim i zdecydowanym ruchem wlej jajko w środek wiru. Gotuj ok 1 minutę, aż białko się całkowicie zetnie. 11). Ostrożnie wyjmij jajko z wody, przełóż na szaragi i polej ciepłym sosem holenderskim. 12). Opcjonalnie posyp tartym permezanem lub innym serem (ja pomijam ten krok). http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/
WSKAZÓWKI: Hint1: jajko poche to taka fancy zagraniczna nazwa dla naszego swojskiego jajka w koszulce. Chociaż może wyglądać na trudne, jest bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli jednak wiesz, że polegniesz już na gotowaniu wody do jajek – zrób jajka sadzone (lekko ścięte, aby żółtko pozostało płynne), też będą pasować. Hint2: sos holenderski można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, a przed podaniem lekko podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej). Holendra bezwzględnie nie można zagotować, bo nam się zetnie i zrobi jajecznica. Chyba, że mamy ochotę na jajecznicę ze szparagami..;-) Hint3: szparagi możesz przygotować na parze lub tak jak u mnie – zagotować w niewielkiej ilości wody. Wówczas nie wylewaj wywaru – będzie idealnym dodatkiem do zupy jarzynowej czy rosołu. Dobrze sprawdzi się również jako baza do sosów warzywnych. Hint4: zamiast białego pieprzu, możesz spokojnie wziąć czarny, niewielka różnica w smaku ale ziarenka będą bardziej widoczne. Dlatego też tradycyjnie dodaje się biały pieprz. Hint5: jeśli zdarzyło by Ci się, że jajka zrobisz wcześniej i wystygną, przed podaniem włóż je ostrożnie na minutę do wrzątku i podawaj od razu po wyjęciu i odsączeniu z wody. Hint6: jajka przed gotowaniem musza być zimne, najlepiej prosto z lodówki, dzięki temu białko szybciej się zetnie i będzie bardziej zwarte. Ciepłe jajka zbyt długo będą się ścinać i kawałki rozpłyną się w wodzie. Hint7: ocet musi być dodany do wody, w której ugotujemy jajka – przyspieszy ścięcie biała a jego smak nie będzie absolutnie wyczuwalny.