Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Szparagi z jajkiem w koszulce i z sosem holenderskim
  • Dania główne
  • Przepis na

Szparagi z jajkiem w koszulce i z sosem holenderskim

11.05.2018 Odsłon: 972
5.0 (3 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
nerdycookin
nerdycookin

Pyszny przepis na kruche i soczyste szparagi podane z jajkiem i kremowym sosem holenderskim - świetna opcja na zdrowy i szybki obiad.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Zupy

Zupa weselna

Zupy Zupa weselna

Zupa weselna pełna jest tego, co najlepsze – bogatych w smaku warzyw gotowany...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Tymianek

Odsłon: 1290

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4293

do 15 min 15 min
24
smaker
smaker
Zupy

Zupa cebulowa

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa posypana dużą ilością sera i podpiekana w piekarniku to prawdzi...

  • Polska
  • Francuska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 23460

do 60 min 60 min
12
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 358

do 30 min 30 min
7
little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2473

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 7595

do 30 min 30 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

smaker
smaker
Zupy

Zupa weselna

Zupy Zupa weselna

Zupa weselna pełna jest tego, co najlepsze – bogatych w smaku warzyw gotowany...

  • Polska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Oregano
  • Tymianek

Odsłon: 1290

do 30 min 30 min
3
ewaeu
ewaeu
Śniadania

Kajzerka na śniadanie

Śniadania Kajzerka na śniadanie

Polecam. Łatwo zrobić, dobre jedzenie.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 4293

do 15 min 15 min
24
smaker
smaker
Zupy

Zupa cebulowa

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa posypana dużą ilością sera i podpiekana w piekarniku to prawdzi...

  • Polska
  • Francuska
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Wołowina
  • Przyprawy
  • Tymianek

Odsłon: 23460

do 60 min 60 min
12
wałek
wałek
Zupy

Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Zupy Zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...

  • Polska
  • Pomidorowa
  • Buliony
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 358

do 30 min 30 min
7
little_Chef
little_Chef
Desery

Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Desery Tort galaretkowy śmietanowo-owocowy

Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...

  • Owoce
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 2473

do 30 min 30 min
9
smaker
smaker
Ciasta

Pishinger

Ciasta Pishinger

Pishinger to deser wywodzący się z Wiednia, stoicy Austrii, który przybył do...

  • Polska
  • Papryka
  • Przyprawy
  • Ciasta

Odsłon: 7595

do 30 min 30 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Szparagi z jajkiem w koszulce i z sosem holenderskim
Autor:
nerdycookin
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 2 pęczki (po ok 400 g każdy) zielonych szparagów
  • 4 duże i zimne (!) jajka L
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10% lub 3 łyżki octu z białego wina
  • szczypta soli
  • Sos holenderski: 4 żółtka w temperaturze pokojowej (z jajek M lub L) + 100 g masła 82% + sól, biały pieprz + łyżka soku z cytryn
Sposób przygotowania:
1

1). Zaczniemy od sosu, po później wszystko potoczy się bardzo szybko, a więc: ciepłe ( w temperaturze pokojowej) zółtka ubij mikserem na puch. Najlepiej robić to na parze, aby dobrze się ogrzały – nie zważą się później i lepiej połączą z masłem. 2). Do ubitych żółtek dodaj sól, pieprz i sok z cytryny, wymieszaj. 3). W osobnym naczyniu rozpuść masło, łyżką cedzakową zdejmij pływająca z wierzchy pianę (nie będzie potrzebna). 4). Gorące, rozpuszczone masło bardzo cienkim strumieniem wlewaj powoli do żółtek cały czas miksując/ubijając trzepaczką. 5). Gotowy sos, przykryj żeby nie wystygł i odstaw. http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

2

6). Szparagi umyj w zimnej wodzie i odetnij zdrewniałe końce. Nie wyrzucaj ich, tylko ugotuj razem z resztą – powstały wywar będzie bardziej aromatyczny i możesz go później wykorzystać jako np bazę do zupy. 7). Szparagi wrzuć do zimnej wody z odrobiną soli – wody powinno być niewiele więcej od szparagów (powinny być w niej tylko zanurzone). Zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok 5 minut. http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

3

8). W międzyczasie zagotuj wodę w niewielkim garnku, wlej tak aby było troche powyżej połowy wysokości garnka. Gdy się zagotuje dodaj szczyptę soli i ocet. Zamieszaj. 9). Jajka pojedynczo wbijaj do małych miseczek lub na chochlę. (Nie wbijamy bezpośrednio do garnka, bo się rozleje po całym naczyniu.) 10). Zmniejsz ogień na minimum, zamieszaj łyżką aby powstał wir i szybkim i zdecydowanym ruchem wlej jajko w środek wiru. Gotuj ok 1 minutę, aż białko się całkowicie zetnie. 11). Ostrożnie wyjmij jajko z wody, przełóż na szaragi i polej ciepłym sosem holenderskim. 12). Opcjonalnie posyp tartym permezanem lub innym serem (ja pomijam ten krok). http://nerdycook.in/zielone-szparagi-z-jajkiem-poche-i-sosem-holenderskim/

4

WSKAZÓWKI: Hint1: jajko poche to taka fancy zagraniczna nazwa dla naszego swojskiego jajka w koszulce. Chociaż może wyglądać na trudne, jest bardzo łatwe do zrobienia. Jeśli jednak wiesz, że polegniesz już na gotowaniu wody do jajek – zrób jajka sadzone (lekko ścięte, aby żółtko pozostało płynne), też będą pasować. Hint2: sos holenderski można przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, a przed podaniem lekko podgrzać (najlepiej w kąpieli wodnej). Holendra bezwzględnie nie można zagotować, bo nam się zetnie i zrobi jajecznica. Chyba, że mamy ochotę na jajecznicę ze szparagami..;-) Hint3: szparagi możesz przygotować na parze lub tak jak u mnie – zagotować w niewielkiej ilości wody. Wówczas nie wylewaj wywaru – będzie idealnym dodatkiem do zupy jarzynowej czy rosołu. Dobrze sprawdzi się również jako baza do sosów warzywnych. Hint4: zamiast białego pieprzu, możesz spokojnie wziąć czarny, niewielka różnica w smaku ale ziarenka będą bardziej widoczne. Dlatego też tradycyjnie dodaje się biały pieprz. Hint5: jeśli zdarzyło by Ci się, że jajka zrobisz wcześniej i wystygną, przed podaniem włóż je ostrożnie na minutę do wrzątku i podawaj od razu po wyjęciu i odsączeniu z wody. Hint6: jajka przed gotowaniem musza być zimne, najlepiej prosto z lodówki, dzięki temu białko szybciej się zetnie i będzie bardziej zwarte. Ciepłe jajka zbyt długo będą się ścinać i kawałki rozpłyną się w wodzie. Hint7: ocet musi być dodany do wody, w której ugotujemy jajka – przyspieszy ścięcie biała a jego smak nie będzie absolutnie wyczuwalny.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki