Do góry

Dania główne Przepis na:

Tagliatelle z sosem smardzowym

Tagliatelle z sosem smardzowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 325 Ocena: 3614

Dodano:

Odsłon: 190

Tagliatelle z sosem smardzowym są dość rzadkim rarytasem. Do jego przygotowania potrzebne są świeże grzyby z rodzaju smardzowatych, a te występują dość nieregularnie i kapryśnie. To, że znaleźliśmy gdzieś smardze w ubiegłym roku nie musi oznaczać, że znajdziemy je tam teraz. I na dodatek grzyby smardzowate są pod ochroną całkowitą lub częściową! Jeśli jednak uda nam się zebrać te grzyby na przykład w ogrodzie – możemy przyrządzić smakowite tagliatelle z sosem smardzowym.

Składniki

  • około 200 g świeżych smardzów
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml esencjonalnego bulionu warzywnego, ewentualnie mięsnego (użyłam mojego bulionu z obierek, jest naprawdę bardzo esencjonal
  • 1 żółtko
  • 300 ml mleka lub niskoprocentowej śmietanki
  • sok z połowy cytryny
  • mielony czarny pieprz, sól
  • posiekana natka pietruszki
  • makaron tagliatelle lub inny ulubiony, ugotowany według przepisu na opakowaniu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Po wielu, wielu latach smardze znienacka pojawiły się w naszym ogrodzie.

  2. Smardze są nieprzewidywalne. Nie ma ich wcale w miejscach, gdzie pojedyncze okazy rosły w ubiegłych latach, za to zupełnie znienacka pokazały się tej wiosny prawie pod domem. I to od razu na tyle dużo, że dało się z nich zrobić pyszny sos! A ponieważ wyrosły na naszym terenie, w ogrodzie – mogłam zebrać je bez stresu i naruszania prawa.

  3. Smardze trzeba bardzo dokładnie oczyścić. Ich jamkowate główki często są pokryte piaskiem lub ziemią, a w środku pustych owocników lubią chować się owady lub ślimaki. Tak jak w przypadku innych grzybów – nie moczymy ich, a tylko szybko opłukujemy i osączamy dokładnie. Smardze są delikatne, więc nie wymagają długiej obróbki cieplnej – na patelni wystarczy im raptem kilka chwil.

  4. Grzyby oczyścić i pokroić w niezbyt małe kawałki. Poddusić je na połowie masła – tylko do odparowania wody. Podczas duszenia przyprawić pieprzem i solą.

  5. Z pozostałego masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i podgotować przez około 10 minut.

  6. Dodać duszone smardze, sok z połowy cytryny, pieprz, sól, jeszcze chwilę pogotować i odstawić.

  7. Pod koniec dodać żółtko wymieszane z mlekiem i posiekaną natkę pietruszki, podgrzewać jeszcze chwilę. Włożyć ugotowany makaron, wymieszać, wyłożyć na talerze i serwować z sałatą.

  8. Taki sos smardzowy wspaniale komponuje się również z ryżem (sprawdzone!), a pewnie i z rozmaitymi kluskami – kładzionymi, śląskimi, kopytkami. Jeśli więc uda Ci się znaleźć smardze lub smardzowate w miejscu, w którym wolno je zebrać – zrób to bez wahania.

  9. Z braku czasu zawsze możesz wysuszyć grzyby, a jeśli tylko zdołasz – zrób sos ze świeżych smardzów, zyskasz luksus za grosze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 07 maja 2017 U mnie też w tym roku/pierwszy raz/ wyrosły na działce.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń