Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta na cieście francuskim"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 107
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 107
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego pozostaw je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by się rozmroziło. Prostokątną formę wyłóż ciastem. Spód nakłuj widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C. Wyjmij i przestudź.
Ser pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Pomidor umyj, pokrój w niezbyt grube plastry. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szpinak, duś aż do odparowania płynu. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę a następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudź. Jajko zmiksuj ze śmietanką lub jogurtem. Dodaj starty ser oraz gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem.
Przestudzony szpinak wymieszaj z masą jajeczną. Wylej na podpieczony spód ciasta francuskiego. Na wierzchu ułóż plastry pomidora oraz koziego sera. Formę z tartą wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C.
Piecz 30 minut, aż masa się zetnie.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie