Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tarta na cieście francuskim"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 661
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Jeśli używasz mrożonego ciasta francuskiego pozostaw je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, by się rozmroziło. Prostokątną formę wyłóż ciastem. Spód nakłuj widelcem. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C. Wyjmij i przestudź.
Ser pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaj. Pomidor umyj, pokrój w niezbyt grube plastry. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj szpinak, duś aż do odparowania płynu. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę a następnie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wystudź. Jajko zmiksuj ze śmietanką lub jogurtem. Dodaj starty ser oraz gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem.
Przestudzony szpinak wymieszaj z masą jajeczną. Wylej na podpieczony spód ciasta francuskiego. Na wierzchu ułóż plastry pomidora oraz koziego sera. Formę z tartą wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C.
Piecz 30 minut, aż masa się zetnie.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie