Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tarta pomidorowa z ziołową nutą"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 355
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 34
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 355
Składniki
Mąkę przesiej do misy, dodaj pokrojone miękkie masło. Wsyp sól i wlej pół szklanki wody. Zagnieć gładkie ciasto, owiń je folią i włóż do lodówki na 45 minut, aby trochę odpoczęło. Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj na cienki placek.
Cebule obierz, pokrój w paseczki i podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie (ok. 5 minut). Oprósz cukrem i duś przez 20 minut. W razie potrzeby dolej trochę wody i gotuj, aż uzyskasz konsystencję marmolady. Następnie odstaw, aby trochę ostygła.
Ciastem wyłóż natłuszczoną formę i dociśnij boki. Spód nakłuj widelcem. Na dnie ciasta rozłóż cebulę, a na niej ułóż pokrojone pomidory. Tartę dopraw ziołami i pieprzem. Piecz ok. 35 minut w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175 °C.Źródło: Na żywo