Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28789
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5629
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28789
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 75
Składniki
Na stolnicy ugnieć twardsze ciasto z mąki, masła, cukru pudru i żółtka. Owiń je folią i odłóż na chwilę do lodówki. Obierz jabłka, pokrój w ósemki i wykrój gniazda nasienne.
Do formy na ciasto wsyp cukier i skarmelizuj. Potem wmieszaj do karmelu stopniowo 30 g masła i gotuj przez chwilkę.
Zdejmij formę z kuchenki. Na karmelu ułóż obok siebie kawałki jabłek i dociśnij.
Ciasto rozwałkuj na okrągły placek i przykryj nim jabłka. Krawędzie ciasta wciśnij wzdłuż krawędzi formy. Piecz przez 35 min w temp. 180?st. C.
Przed wyjęciem z formy odstaw ciasto na 5 minut, aby wystygło. Przykryj formę dużym talerzem i szybkim ruchem obróć placek ciastem w dół.
Czas przygotowania: 60 minut 260 kcal/1 kawałekŹródło: Tele Tydzień